Obavijesti Video Pretražite Navigacija
humanitarno pitanje

Dnevnik Nove TV doznaje koliko bi djece migranata Hrvatska mogla spasiti od života u nehumanim uvjetima kampova

Dječak iza ograde
Dječak iza ograde DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dječak iza ograde Dječak iza ograde Foto: DNEVNIK.hr Migranti na moru Migranti na moru Foto: DNEVNIK.hr Djevojčica migrantica Djevojčica migrantica Foto: DNEVNIK.hr Vesna Bedekovčan Vesna Bedekovčan Foto: DNEVNIK.hr +1 Božo Vrkljan Galerija 1/6 >>
Bude li potrebno prihvatiti malene migrante bez pratnje, Hrvatska će biti spremna. Sve mjerodavne službe trenutačno procjenjuju prostorne i kadrovske kapacitete. Ako treba oni će se i pojačati, a za to će biti spreman i europski novac.

 Prihvat malenih migranata, kaže ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković, pitanje je ljudske solidarnosti.
''Ovo je prije svega i na prvom mjestu humanitarno pitanje i reagiranje u kriznim situacijama i pružanje smještaja djeci bez roditeljske skrbi'', rekla je Bedeković.

Nije riječ ni o udomljavanju, ni o posvajanju, a neće nam biti ni prvi put. Hrvatska u ovome trenutku već skrbi o 50-ak djece migranata. Dio njih se nalazi u Splitu, a dio u domu u Zagrebu. Riječ je uglavnom o starijim maloljetnicima koji su zatečeni bez pratnje u tranzitu kroz našu zemlju.

Pročitajte i ovo Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 5 MIGRANTSKA KRIZA Jačanje pritiska: Iz kojih sve zemalja dolaze migranti i koliko je doista čvrsta istočna granica Hrvatske?

Pročitajte i ovo Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7 Prihvat djece iz Grčke Dok napetosti na tursko-grčkoj granici rastu, EU razmatra opciju udomljavanja djece migranata

''Mi nismo imali nikakvih značajnijih, većih problema s djecom bez pratnje. Oni su većinom djeca iz ratom zahvaćenih područja, djeca ekonomski migranti'', kaže Božo Vrkljan, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb-Dugave, dodajući da trenutno imaju 10 djece bez pratnje.

Djeca koja bi tek trebala doći vjerojatno će biti mnogo mlađa. Povjerenica Europske komisije u srijedu će u Grčku. Kvote po zemljama koje su izrazile spremnost pomoći određivat će se tek nakon procjene stanja.

''Imamo domove za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi koji su transformirani, gdje se određeni broj smještajnih kapaciteta ugasio ili se u bitnoj mjeri smanjio i gdje ćemo u slučaju ove situacije i potrebe te smještajne kapacitete opet otvoriti'', rekla je načelnica koordinacije centara za socijalnu skrb Tatjana Katkić Stanić.

Zbog specifične situacije, s djecom će raditi niz stručnjaka – socijalni radnici, psiholozi, socijalni pedagozi, kulturni medijatori. ''Ono što trenutačno možemo reći da nedostaje su prije svega prevoditelji'', otkrila je ministrica Bedeković.

Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, Hrvatska bi od života u nehumanim uvjetima kampova mogla spasiti oko 75 djece migranata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene