Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko je Hrvatska u opasnosti?!

'Sigurni smo od Al Qaide koliko i druge zemlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke obavještajne službe već neko vrijeme upozoravaju da terorizam prijeti europskim prostorima no kolika je stvarna opasnost od tih napada?

Američki građani i turisti diljem Europe upozoravani su proteklih mjeseci iz SAD-a kako je europsko tlo sve nesigurnije za boravak zbog mogućih terorističkih napada. Svi vodeći američki mediji pa i svjetski, prenosili su vijesti o navodnim novim aktivnostima Al Qaide te njihovim mogućim ciljevima u Europi. Među njima su i Eiffelov toranj te Glavni kolodvor u Berlinu.

Pročitajte i ovo Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

U međuvremenu je otkriven paket s eksplozivnom napravom poslan iz Jemena s nejasnom metom, tj. nejasnim mjestom na kojem je planirano da paket eksplodira. Jučer je u jednoj tvrtki za dostavu pošiljaka u Ateni eksplodirao paket, a u eksploziji je ozlijeđena djelatnica. Kasnije je objavljeno kako je paket bio adresiran na francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Taj slučaj policija još uvijek ne povezuje izravno s djelovanjima Al Qaide, poput 'jemeskog paketa'.

>> Bivši pripadnik Al Kaide dao ključne dojave o pošiljci iz Jemena

>> Grčka: Otkriven paket bomba adresiran na Sarkozyja

>> Upozorenje: 'Budite oprezni kada putujete u Europu!'

>> I Britanija svoje građane upozorava na opasnost od terorizma

Koliko je prijetnja od terorističkih napada po Europi opravdana, pitali smo profesora Vlatka Cvrtilu s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji između ostalog, predaje i kolegij europske sigurnosti.

Paralele s napadom u Mumbaiju

'Analitičari koji se bave proučavanjem terorizma, zapravo proučavaju modele napada terorista, odnosno njihove obrasce', istaknuo je Cvrtila. Ti se obrasci, naravno, mijenjaju i ne radi se o uvijek istom načinu izvedbe terorističkih napada. 'Kad se dogodio Mumbai neki analitičari izvan američkog sustava upozoravali su na mogući sličan scenarij u Europi', objasnio je Cvrtila.

Dok bi jedan teroristički napad u Hrvatskoj medijski bio popraćen, on ipak ne bi ipak dobio pozornost kao u nekoj većoj europskoj zemlji Vlatko Cvrtila 'Prema obavještajnim saznanjima SAD-a, Velike Britanije i partnerskih zemalja prijetnje su prije svega upućene prema glavnim nosiocima aktivnosti u borbi protiv Al Qaide', ističe za Dnevnik.hr i Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost i šef Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Teroristi s osobnim naoružanjem

Tijekom napada u Mimbaiju pokazalo se kako se obrazac promijenio, jer su militanti naoružani osobnim oružjem ubili više od 180 osoba. 'Sada se upozorava kako bi samoubojice mogle doći s osobnim naoružanjem i izvoditi napade', istaknuo je Cvrtila. Podsjetio je i na napade u Londonu te u Španjolskoj, odnosno na transportni sustav, gdje je veliki protok ljudi.

No je li Hrvatska ugrožena tim terorističkim prijetnjama? 'Gledano u kontekstu o kojem se govori, potencijalna opasnost u Hrvatskoj nije ništa veća od one u Europi', kaže Cvrtila i dodaje kako iz primjerice konteksta velikih medija, Hrvatska teroristima vjerojatno nije previše zanimljiva.

Osobe 'zanimljive' za aktivnosti Al Qaide

'Suvremeni terorizam koristi napade, kako bi ostvario veliku medijsku pozornost. Dok bi jedan teroristički napad u Hrvatskoj medijski bio popraćen, on ipak ne bi ipak dobio pozornost kao u nekoj većoj europskoj zemlji', zaključio je Cvrtila. S njim se očito slaže i Kalinić, koji problem promatra iz druge perspektive, ali sa sličnim zaključkom. 'Hrvatska je ugrožena onoliko koliko je prepoznata kao meta odnosno saveznica u ratu u Afganistanu', smatra Kalinić.

'Osim Hrvatske, na udaru mogu biti i države saveznice koje sudjeluju u ratu u Afganistanu, a u kojima se kreću američki i britanski diplomati, građani i druge 'zanimljive' osobe za terorističke aktivnosti Al Qaide', zaključio je Kalinić. Tim tragom, Hrvatska ili njezini dužnosnici, barem zasad nisu skretali pozornost na našu zemlju, no postoji li pravi rizik to teško možemo sa sigurnošću utvrditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene