Obavijesti Video Pretražite Navigacija
State Department upozorava

Upozorenje: 'Budite oprezni kada putujete u Europu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki State Department u nedjelju je izdao upozorenje Amerikancima koji putuju u Europu da budu oprezni zbog mogućih terorističkih napada Al Kaide.

Odluka o pozivanju na oprez američkih turista donesena je dok protuteroristički dužnosnici u Europi i SAD-u procjenjuju obavještajne podatke o mogućoj terorističkoj uroti koja je potekla iz Pakistana i Sjeverne Afrike, a usmjerena je na Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku. Američko upozorenje za putovanja poziva na dodatni oprez, ali ne obeshrabruje Amerikance od posjeta Europi.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

>> I Britanija svoje građane upozorava na opasnost od terorizma

Američki dužnosnici koji su najavili takvo upozorenje u subotu, kazali su da se u internim raspravama administracije nije razmatralo upozorenje višeg stupnja u kojem bi se Amerikancima savjetovalo da ne putuju u Europu. 'Trenutni podaci govore da su Al Kaida i povezane organizacije nastavile planirati terorističke napade. Europske vlade poduzele su mjere kako bi se zaštitile od terorističkih napada', navodi se u priopćenju State Departmenta.

'Američke građane se podsjeća na mogućnost terorističkih napada na sustave javnog prijevoza i drugu turističku infrastrukturu. Teroristi su ciljali i napadali metro i željezničke sustave, kao i zrakoplovni i pomorski promet', ističe State Department. Američki obavještajni dužnosnici rekli su prošloga tjedna da istražuju izvješća o mogućim napadima protiv europskih gradova, uključujući informacije od njemačkog državljanina afganistanskog podrijetla zarobljenog u Afganistanu u srpnju. Ahmed Sidiqi (36), iz Hamburga, otputovao u regiju Waziristan u Pakistanu i dobio oružje i obuku u rukovanju eksplozivima.

Sidiqi je opisao planove za napade malih naoružanih skupina na tzv. 'mekane ciljeve', poput hotela, u europskim gradovima, rekli su dužnosnici. Ti bi napadi sličili na napad u Mumbaiju 2008., u kojem su ubijene 173 osobe, a izveli su ga pripadnici radikalne islamske skupine iz Pakistana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene