Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska povjerenica u Zagrebu

'Hrvatska je postigla imresivan napredak u području pravosuđa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska je postigla impresivan napredak u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava', izjavila je u četvrtak u Zagrebu europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

'Hrvatskoj strani preostaje još nekoliko elemenata koje treba ispuniti kako bi pokazala da se zakoni primjenjuju u praksi', rekla je Reding.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu

'Privremeno izvješće Komisije predstavlja ohrabrenje. Jasno daje do znanja da je postignut impresivan napredak u poglavlju 23', rekla je Reding novinarima, čestitavši premijerki Jadranki Kosor i vladi na obavljenom poslu. 'Sada je na vama da učinite posljednje korake', kazala je europska povjerenica.

Reding je priznala da Hrvatskoj preostaje dodatni posao kako bi u potpunosti ispunila mjerila za zatvaranje spomenutog poglavlja, posebice istaknuvši da Bruxelles očekuje da zakoni zažive u praksi.



Prema njezinim riječima, Europska komisija je s brojnim stručnjacima sastavila listu u deset točaka prema kojoj se Hrvatska mora ravnati.

'Hrvatska je dobila potvrdu da su otvorena vrata za završetak pregovora u lipnju, a sad treba organizirati da se to i učini', rekla je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka.

'Dobili smo potvrdu da su vrata za lipanj otvorena, sad ćemo dati sve od sebe i do lipnja ćemo kroz njih i proći', rekla je Kosor u vezi sa završetkom pristupnih pregovora s EU-om.

Premijerka najavila akcijski plan

'Najviše ovisi o nama', rekla je Kosor i najavila da će vlada sad napraviti akcijski plan.

Premijerka Kosor poručila je da je cilj nadomak ruke. 'Vrata su otvorena, treba im prići i kroz njih proći', rekla je Kosor. Najavila je da se od ponedjeljka kreće s planom rješavanja preostalih zadaća i dodala da će Hrvatska zakone koje je donijela pretvoriti u život.

'Svi su ciljevi ostvarivi, ali nitko ne smije posustati', poručila je Kosor, dodavši da posustajanja nema niti nakon zaključivanja pregovora.

Ove godine bilježimo 20. godišnjicu neovisnosti i neka to bude godina u kojoj ćemo ostvariti veliki cilj - završetak pristupnih pregovora, kazala je šefica hrvatske vlade.

Uvjerena je da su hrvatski građani prepoznali prednosti članstva u Uniji i da će potpora ulasku u EU biti velika. 'Uvjerena sam da će nakon završetka pregovora potpora građana biti enormno veća nego danas', izjavila je Kosor, podsjetivši da Hrvatska već dugo pregovora i da je to težak i zahtjevan posao. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene