Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 450.000

Od bolesti koju zovu i ''treći svjetski rat'' boluje svaki deseti Hrvat

Bolestan čovjek (Foto: Guliver/Thinkstock)
Bolestan čovjek (Foto: Guliver/Thinkstock) Guliver/Thinkstock
Aktualno Galerija +0 Bolestan čovjek (Foto: Guliver/Thinkstock) Galerija 1/1 >>
Krajem prošle godine Anti Mikiću počele su smetnje u oku. Dobio je tablete koje su mu donijele još jedan problem.

Hrvatska je dobila svoj prvi Centar izvrsnosti i edukacije za liječenje dijabetesa, kronične bolesti koja ugrožava opće zdravstveno stanje nacije, ali i guta velik dio državnog budžeta. Simptomi se prekasno otkrivaju, a ovaj bi Centar to trebao promijeniti.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Krajem prošle godine Ante Mikić počeo je imati smetnje u oku. Dobio je tablete, koje su mu donijele još jedan problem – visok šećer. Liječi se u KB-u Dubrava, gdje je upravo otvoren Centar izvrsnosti i edukacije za dijabetes.

U Hrvatskoj je registrirano oko 200 tisuća oboljelih, no prema nekim pokazateljima, stvarni je broj mnogo veći – čak 450 tisuća. Uz to, rastu i troškovi liječenja koji su posebno vezani uz komplikacije koje ta kronična bolest izaziva, prije svega kardiooboljenja.

"Otprilike, svaki deseti Hrvat ima šećernu bolest, dakle više od 400 tisuća ljudi. Često sam govorio da je samoodgovornost svakoga od nas napraviti određene pretrage i sa spoznajom se nositi i liječiti bolest", rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Na bolju prevenciju apelirala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. "Nažalost, danas puno nas ulazi u tu rizičnu kategoriju zbog obiteljske anamneze, sjedilačkog načina života, viška kilograma, ali i stresa koji proživljavamo u svakodnevnom životu i pozivam građane, bez obzira na to kako se osjećaju, da se educiraju", kazala je Predsjednica.

Dijabetes nije samo hrvatski problem, razmjere epidemije ima i u svijetu.

"Svakih šest sekundi netko u svijetu umre od dijabetesa. Mi u Međunarodnoj dijabetičkoj federaciji ovu bolest zovemo "treći svjetski rat" jer ta bolest ubija više ljudi nego u povijesti. Edukacija je najjeftiniji način i najbolje oružje da dobijemo rat protiv dijabetesa", rekao je Nam Cho, predsjednik Međunarodne dijabetičke federacije.

Centar izvrsnosti, kakav je dobila i Hrvatska, svakako će pomoći u smanjenju ovih crnih statistika.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene