Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačna odluka krajem mjeseca

Traženje dijabetičara urodilo plodom: Navodno će besplatni senzori biti dostupni početkom lipnja

Dijabetičari traže bezbolno mjerenje šećera (Foto: Dnevnik.hr)
Dijabetičari traže bezbolno mjerenje šećera (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dijabetičari traže bezbolno mjerenje šećera (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Traženje dijabetičara da im HZZO omogući bezbolno mjerenje šećera pomoću senzora, očito je urodilo plodom. Senzori bi navodno trebali biti dostupni već početkom lipnja.

Zbog dijabetesa od kojeg boluje gotovo 30 godina, Petra mora strogo kontrolirati i mjeriti šećer. Uz to, boluje i od multiple skleroze, zbog čega joj stanje zna biti vrlo loše.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama"

"Kad je multipla loše, onda se i šećer zna pogoršati. A ja sam zbog multiple i par puta pala iako tada nisam znala je li to zbog nje ili šećera. Da sam imala senzore onda bi onaj tko je bio sa mnom doma, mogao pročitati koliki mi je bio šećer", govori Petra Martinović.

Senzori za mjerenje šećera u potpunosti su bezbolni, što znači da nema svakodnevnih uboda.

"Sastoji se od jednog senzora koji se postavi na nadlakticu i onda taj senzor mjeri glukozu u međustaničnoj tekućini i vi sa pomoću jednog običnog čitača, običnim prelaskom preko tog senzora, čak i preko odjeće, možete kad god želite dobiti vrijednost glikemije u krvi", govori Lea Smirčić Duvnjak sa Sveučilišne klinike za dijabetes, Vuk Vrhovac.

Oni koji mogu, sami su kupili senzor za koji svaki mjesec izdvajaju oko 900 kn. Oboljeli traže da na teret HZZO-a imaju dostupne senzore.

Neslužbeno doznajemo da je Povjerenstvo HZZO-a u utorak odlučilo kako će senzore dobiti djeca do 18. godine, trudnice, slijepe osobe i oni koji imaju dijabetes tip 1 s 4 i više dnevnih doza inzulina i hipoglikemiju. Konačna odluka bit će donesena krajem ovog mjeseca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene