Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Njemačka spremna pomoći'

Merkel Sanaderu: 'Hrvatska i Slovenija moraju same riješiti probleme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka želi da Hrvatska uskoro uđe u Europsku uniju i spremna je pomoći u uklanjanju zapreka na tom putu, ali će Hrvatska i Slovenija svoj granični spor morati riješiti bilateralno, rekla je njemačka kancelarka nakon susreta sa Sanaderom.

'Njemačka je spremna pomoći, ali će Hrvatska i Slovenija same morati riješiti probleme, među ostalim i tijekom idućih razgovora predsjednika vlada dviju zemalja', rekla je Merkel na konferenciji za tisak nakon razgovora u njezinu uredu.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Njemačka je kancelarka istaknula da Hrvatsku želi što prije vidjeti u Europskoj uniji, ali da odluku o tome donose zajednički sve zemlje EU-a. 'Naša je želja da se pregovori između Hrvatske i Europske unije završe što prije, ali uvjet za to je pristanak svih članica Unije. Slovenija je članica EU-a pa je slovenski pristanak jedini način da se završe pregovori', rekla je kancelarka.

Merkel je naglasila da pitanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om treba riješiti izravnim razgovorima slovenskih i hrvatskih predstavnika, a hoće li dvije zemlje prihvatiti posredničku pomoć, ovisi o njima samima.

Merkel izrazila želju da Hrvatsku što prije vidi u EU

Njemačka kancelarka ponovno je čestitala Hrvatskoj prijam u NATO i pozdravila ju kao 'punopravna partnera'. Napomenula je da je tijekom nedavna posjeta njemačkim postrojbama u Afganistanu ondje susrela i hrvatske vojnike koji 'punopravno sudjeluju u postizanju mira'.

'Naš cilj glasi: isto kao što je Hrvatska sada postala članicom NATO-a, isto tako bi Hrvatska trebala postati članicom EU-a', zaključila je Merkel. Istaknula je da je sa Sanaderom razgovarala i o globalnim pitanjima, posebice o gospodarstvu i svjetskoj krizi. Posebice je istaknula ulogu mnogobrojnih Hrvata koji žive u Njemačkoj i koji povezuju dvije zemlje.

Sanader istaknuo tradicionalno dobre njemačko-hrvatske bilateralne odnose

Sanader je zahvalio Merkel na pozivu te je istaknuo tradicionalno dobre njemačko-hrvatske bilateralne odnose. 'Razgovarali smo o poboljšanju gospodarske suradnje, posebice u energetici', rekao je hrvatski premijer.

Istaknuo je i važnost hrvatske zajednice u učvršćenju hrvatsko-njemačkih odnosa. 'Nekoliko stotina tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj jamstvo su trajna i duboka prijateljstva između dvaju naroda', reko je Sanader.

Nakon susreta s Angelom Merkel predsjednik hrvatske vlade položio je i vijenac na spomenik Marku Maruliću u berlinskoj četvrti Charlottenburg-Wilmersdorfu, koja je partner sa Splitom, te se susreo i s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene