Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

Hrvatska će od Australije tražiti izručenje još jednog Srbina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će tražiti izručenje još jednog Srbina sa australskim državljanstvom.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je da će Hrvatska uskoro zatražiti izručenje još jednog australskog državljana, a iako nije otkrio njegov identitet radi se o Predragu Japraninu, rođenom siščaninu koji se od 2000. nalazi u Australiji, a osumnjičen je za ratni zločin protiv hrvatskih civila na petrinjskom području 1991.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

"Ministarstvo će čim dobije odgovarajući materijal sa Županijskog suda u Zagrebu odmah zatražiti izručenje", kazao je Miljenić novinarima ispred sjedišta hrvatske Vlade.

U državnom odvjetništv je prošlog srpnja potvrđeno je da je Japranin optužen za ratni zločin jer je 5. studenog 1991. zajedno s još jednim nepoznatim pripadnikom srpskih vojnih formacija iz kuće Kristine Šiftar odveo Marijana Šiftara i Milana Krnjaića te ih, zajedno s Brankom Kovačevićem kojega su odveli s njive, u šumi ubili vatrenim oružjem iz neposredne blizine. Suđenje u odsutnosti najprije mu je počelo u Sisku, a u međuvremenu je prebačeno na zagrebački Županijski sud.

OSJETLJIVA SITUACIJA Kapetan Dragan bit će sam, daleko od ostalih zatvorenika

Japranin je 2000. stigao u Australiju i tamo stekao državljanstvo. Živi u Melbournu u tamošnjim je medijima izjavio da odbacije sve optužbe te da nikada nije bio pripadnik jedinica pobunjenih Srba. Međutim, u dokumentaciji koji su pobunjeni Srbi ostavili iza sebe 1995. Japranin se navodi kao pripadnik jedinice tzv. Vojske srpske krajine.

Nakon rata, protiv Japranina je hrvatsko pravosuđe podiglo optužnicu i zahtjev za uhićenjem. Sud u Zagrebu je 2012. ponovo zatražio njegov pritvor i suđenje.

Ministarstvo pravosuđa ranije je kazalo da izručenje Predraga Japranina neće tražiti prije konačne odluke o izručenju Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao kapetan Dragan, koji je prvi australski državljanin izručen zbog ratnog zločina.

Australija je Vasiljkovića izručila nakon gotovo desetogodišnjeg ekstradicijskog postupka, a krajem prošlog tjedna priveden je pred splitsko Županijsko državno odvjetništvo gdje je negirao optužbe i nije želio iznositi obranu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene