Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponos i briga

Hrvatska bogatija za 307 doktora znanosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je danas bogatija za 307 novih doktora znanosti.

  Dan o kojem sanjaju svi studenti, za novopečene doktore znanosti bio je poseban, a za poseban dan ide i posebna odjeća. Prije nego što su i službeno promovirani, znanstvenici su nakratko blokirali promet na sjevernoj strani Trga maršala Tita i krenuli po svoje diplome. Hrvatska je tako dobila 307 novih doktora znanosti. Broj je svake godine sve veći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Beba je umrla Užas u susjedstvu! Žena ispričala kako ju je tijekom poroda doktor vrijeđao i tukao: "Uzeo je mog malog anđela koji sada leži u grobu" Slika nije dostupna Na najvažniji dan VIDEO Želio biti važan pa se zauvijek osramotio

'I to je broj koji mene iznenađuje svojom veličinom i tu možemo biti zadovoljni sa trendom. Sve donedavno sveučilište je godišnje otprilike imalo između 200 i 300 doktora ovisno o godini. A s druge strane cijeli obrazovni sustav je sada pod udarom jake recesije’, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu, Aleksa Bjeliš.

Najviša akademska naobrazba ipak ne jamči i siguran posao, svjedoči nam doktorant koji mjesecima neuspješno traži posao. 'Stvar je obeshrabrujuća, no međutim vjerujem da će se ipak nešto promijeniti i da neće za dugo trajati ovakvo stanje, jer mislim da je doktorat znanosti ipak jedan stručni stupanj koji osigurava visoku kompetenciju rada te će tržište vjerujem i u mom slučaju to prepoznati', rekao je Graciano Kalebić, koji je doktorirao na Filozofskom fakultetu.

Novi doktori znanosti tek će malo popraviti lošu statistiku, jer još uvijek nismo u korak s Europom. Doktorske studije treba poboljšati, a država im, upozoravaju, nažalost ne daje dovoljnu potporu. 'Niz je nekih inicijativa koje bi se mogle na razini države osmisliti i pokrenuti da bi se više radilo i naravno osigurati da osobe steknu uopće ovakav stupanj i da imaju osigurano radno mjesto', rekla je Sanjica Faletar Tanacković s Filozofskog fakulteta.

''Sada se sredstva za znanost čak i smanjuju dok neke naše susjedne zemlje i povećavaju ono što bi se trebalo izdvajati za znanost', dodao je njezin kolega Roberto Holjevac.

>> Zagreb: Promovirano 189 doktora znanosti

Stotine novih znanstvenika nadaju se kako će simboličko prebacivanje kićanke, osim ulaska u elitni klub najobrazovanijih, označiti i početak vraćanja uloženih stotina tisuća eura u obrazovanje-kroz dobar posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene