Na prosvjedu protiv Istanbulske konvencije u Splitu upozoreno je da zbog te konvencije u Portugalu djeca od 12 godina već smiju mijenjati spol bez pristanka roditelja.


Prosvjed od 200 okupljenih održan je ispred Crkve Gospe od zdravlja, a organizator je Udruga Vigilare.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Pixsell, Dubravka Petrić) SDP zgrožen postupanjem policije: "Premlaćivanje žene izjednačeno s kaznom za parkiranje" Potpisi inicijative Istina o istanbulskoj (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Kuća ljudskih prava o referendumskim inicijativama: "Pitanja nisu u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava"

Također naglašavaju da Europska unija preporučuje svojim članicama prihvaćanje konvencije, a oni hrvatskom Saboru poručuju da je nipošto ne prihvati. Uz borbu protiv nasilja, što pozdravljaju, ta konvencija ima prema njima, sporne dijelove o rodnosti.

„Problem je što će se moći dogodit situacija da je netko biološki muškarac, a da će se moći deklarirati kao žena“, kaže Teo Klarić, predsjednik organizacijskog odbora građanske inicijative Zaštitimo život, odbacimo ideologiju.

„Jesu li djeca rođenjem predodređena da budu muško ili žensko ili to tek trebaju sami odabrati? Može li Ivica odjednom postati Marica?“, pita se jedna sudionica prosvjeda.

Majka koja je došla na prosvjed ističe kako želi da djeca „odrastaju najprirodnije što mogu odrastati“.

„Želim da ti pojmovi budu zauvijek nepromjenjivi“, kaže. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr