Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska bi prihvatila odluku ICJ-a o granici sa Slovenijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas kako bi spor oko granice sa Slovenijom trebao riješiti Međunarodni sudu pravde (ICJ) u Den Haagu, a da će Hrvatska prihvatiti svaku njegovu odluku.

Mesić je to rekao novinarima nakon tradicionalnog susreta s građanima "Na kavi s predsjednikom" na upit jesu li utemeljene medijske spekulacije da premijer Ivo Sanader i Vlada namjerno zaoštravaju odnose sa Slovenijom kako bi to bio izgovor za neispunjavanje rokova vezanih uz pregovore za ulazak u Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

"Nagađanja mogu biti različita, ovisno o kutu gledanja", rekao je predsjednik te upozorio kako spor sa Slovenijom traje predugo.

Izrazivši žaljenje što rješenje za otvorena pitanja nije postignuto, rekao je kako je do njega moguće doći.

"Zaoštrilo se sada kad Slovenija predsjeda Europskom unijom i to nije dobro", rekao je Mesić dodavši da je to "bilateralni spor koji je rješiv".

Po pitanju granice, za razliku od pitanja Ljubljanske banke i NE Krško, nije učinjeno puno, rekao je.

"Mi sa svoje strana mislim da smo poduzeli maksimum, ali Slovenija nije odgovarala na naše prijedloge", ustvrdio je Mesić.

Problem je rješiv, ali ukoliko ga ne možemo sami rješiti onda neka se riješi na sudskoj instanci, ponovio je Mesić stajalište Hrvatske.

"Mi unaprijed prihvaćamo svaku odluku suda. Ukoliko idemo na Međunarodni sud pravde u Den Haagu, Hrvatska je spremna prihvatiti svaku odluku suda", rekao je.

Hrvatska vjeruje međunarodnim institucijama, te da bi bilo dobro da to učini i Slovenija, istaknuo je Mesić.

Dodao da nije dobro da Hrvatska ne zatvara otvorena poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom jer se onda usporavaju i sva druga poglavlja.

"Međutim, moram naglasiti, najveći dio posla je na nama. Reforme mi moramo provesti", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene