Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za glavobolju - tableta, pad imuniteta - tableta, pamćenje - tableta. Hrvati tablete uzimaju šakama i kad treba i kad ne treba. U samo jednom danu potroši se gotovo četiri milijuna tableta. Ulaskom u Europsku uniju ponuda lijekova biti još veća.


U Hrvatskoj se u jednom danu popije gotovo 4 milijuna dnevnih doza lijekova. Poslijednji podaci koji su obrađeni kažu da smo na njih u 2011. godini potrošili pet milijardi kuna.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Europskoj uniji prošle godine gotovo pola milijuna više smrti od prosjeka, u tri zemlje povećanje više od 90 posto Hrvati piju sve više lijekova - 4 Stručnjaci upozoravaju: Pandemija koronavirusa Hrvatskoj bi mogla donijeti i mnogo dugotrajnije posljedice od onih vidljivih golim okom

Najčešće su se kupuju lijekovi za visoki tlak, zatim lijekovi za živčani sustav te lijekovi za gastritis i druge želučane tegobe. U agenciji za lijekove kažu kako je potrošnja bezreceptnih lijekova svake godine u sve većem porastu, no još uvijek niža nego u svijetu. 'Uzmem kalcij to je jedino, ali to mi je isto preporučio liječnik. Smatram da nije čak ni vitamine potrebno piti onako kako čovjeku padne na pamet', kazala je jedna građanka.

>> Pripazite: Evo koji lijek je Pliva povukla iz prodaje!

Izbora će uskoro biti i više. 'Pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska postaje dio jedinstvenog unutarnjeg tržišta europske unije', kazao je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

Drugim riječima - svi lijekovi registrirani od strane Europske agencije za lijekove bit će automatski registrirani i kod nas. No, to ne znači da će se naći i na listi HZZO-a. 'Predloženi zakon uvodi sasvim nove pojmove kao što su unos lijekova, posredovanje, paralelni uvoz i paralelni promet lijekova', kazao je Cesarik.

Novost je i da će Hrvati u bilo kojoj državi Europske unije moći podignuti lijek koji im je propisao njihov liječnik. Isto vrijedi i za građane ostalih zemalja Europske unije koji po lijek odu u hrvatsku ljekarnu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook