Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na što trošimo?

Hrvati novce potroše na telefon, cigarete i alkohol!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku - Hrvati najviše novca popiju, popuše, dok im je obrazovanje na dnu ljestvice ulaganja!

Petru baka Ana svake subote vodi na sat francuskog jezika. Iako ima tek 10 godina, obitelj je uči važnosti obrazovanja. 'Zato se i zalažemo, trudimo, vodimo i mislim da je jako važno', rekla je baka Ana Pavetić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju Evo koliko loše Hrvati raspoređuju svoj novac! Slika nije dostupna Pad četvrti mjesec zaredom Lice krize: Potrošnja pala 5,1 posto, ali raste potrošnja alkohola, cigareta i tableta...

No hrvatski prosjek puno je lošiji. Koliko nam je obrazovanje važno govori podatak da Hrvatsko kućanstvo, u godini, na alkoholna pića i duhan u prosjeku potroši 2 736 kuna. Na obrazovanje svega 762 kune. 'Meni se čini da to je poražavajuća brojka. Ako se troši na alkohol i na cigarete toliko, trebalo bi bar toliko na školstvo', smatra jedan anketirani građanin.

U resornom Ministarstvu tješe i kažu kako je to samo desetina koja se troši na obrazovanje. 'Onih ostalih devet desetina, gotovo 7 tisuća kuna subvencionira država', pojasnio je Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja.

Dodatno učenje manje bitno

No za dodatno učenje ili nemamo ili nam je manje bitno. 'U Hrvatskoj otprilike 2,2 posto odraslih sudjeluje u programima cjeloživotnog učenja. Dok je u prosjek EU otprilike 10,5 posto. To je neki cilj kojem se želimo približavati sve više, a moram priznati da nam dosta sporo ide', smatra Hrvoje Balen iz Algebre.

Kako nam i ne bi sporo išlo kada na knjige hrvatska obitelj potroši svega 601 kunu na godinu. Na uljepšavanje i odjeću odlazi mnogo više. 'To me ništa ne čudi! Ja vidim po svojim studentima da oni ništa ne čitaju', prokomentirao je jedan otac.

'Vidi se što je Hrvatima najvažnije. Obrazovanje na zadnjem mjestu, knjige na zadnjem. Alkohol i cigarete na prvom', smatra jedna anketirana građanka.

Hrvati imaju 6 milijuna mobitela

No još se više troši na telefone, internet i sve vrste mobitela kojih Hrvati imaju oko 6 milijuna. 'Imam u kući sigurno šest mobitela', rekao je jedan građanin.

>> Hrvati godišnje pojedu 72 kile kruha i popiju 18 litara piva!

>> Prosječan Hrvat mjesec dana radi - za pola kvadrata stana

'Hrvati su takav narod da se vole uljepšati, vole izvana dobro izgledati. Trebali bi obratiti pozornost na ono iznutra', dodala je jedna građanka. U konačnici ćemo ionako dobiti, onoliko koliko smo i uložili.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene