Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći u Europi

Hrvati rekorderi po tužbama, prosječan sudski spor traje 498 dana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da bi okončali sudski spor, Hrvatima, prema nekim statistikama, treba 498 dana. S takvim poraznim brojem ne čudi što Hrvati pravdu traže na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

'Od samog početka istraga policije nije bila adekvatna, što nam je potvrdila unutarnja kontrola i isprika i samo smo čekali ponašanje suca u Splitu, koji je bio fijasko za hrvatski pravosudni sustav', priča Danijela Jurčević iz Malog Lošinja. Nakon silovanja, ni pravosuđe nije bilo na njezinoj strani.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Danijela je jedna od mnogih koji su po pravdu krenuli izvan granica Hrvatske. Sud za ljudska prava u Strasbourgu zatrpan je tako hrvatskim tužbama. 'Pravni sustav ili zakaže ili oni koji rade ispod pravnog sustava su korumpirani i nesavjesni', kaže Danijela.

>> Presuda Europskog suda: Hrvatska prekršila pravo na život, zakazao kompletan sustav!

Više od nas, na 10.000 stanovnika, tužbi su podnijeli Srbi - 6,77, na drugom je mjestu Lihtenštajn, a Hrvatska je treća. Na 10.000 stanovnika imamo 4,35 tužbi.

'Ukoliko dolaze permanentno presude da je povrijeđeno pravo građana na pristup pravosuđu ili na suđenje u razumnom roku, onda to znači da mi sustav moramo poboljšati', kaže HDZ-ova saborska zastupnica i bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin. A baš to i jesu najčešći razlozi tužbi - proceduralne pogreške i sporost.

Domaći su sudovi zatrpani predmetima starijim od dvije godine na koje nas je upozoravala i Europska komisija, a zbog toga nas i posebno motre. Ima ih više od 80 tisuća i ne čudi što Hrvatska zato često plaća kazne dosuđene u Strasbourgu.

'Naravno da se izbije novac, ja mislim da bi svaku tu tužbu trebalo pomno proučiti i suzbiti takva ponašanja', kaže bivša ministrica pravosuđa, SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.

A kako će ih Hrvatska suzbiti, u Ministarstvu pravosuđa nisu htjeli komentirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene