Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt zbog liječničke pogreške

Presuda Europskog suda: Hrvatska prekršila pravo na život, zakazao kompletan sustav!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju sestre Pere Bajića, koja je umrla od posljedica liječničke pogreške nakon operacije u izvedbi korumpiranog liječnika, Hrvatska je prekršila pravo na život, odlučio je Europski sud za ljudska prava.

Europski sud za ljudska prava presudio je danas da je Hrvatska povrijedila procesnu obvezu iz čl. 2. Konvencije (pravo na život) jer nije učinkovito istražila smrt pacijentice zbog liječničke pogreške.

Riječ je o smrti sestre Pere Bajića, koji je i tužio Hrvatsku sudu u Strasbourgu. Njegova sestra bolovala je 1994. od abdominalnog tumora te je operirana pošto je kirurgu, kojemu se u presudi samo navode inicijali V.B., platio mito od 5.000 njemačkih maraka. Pacijentica je operirana idućeg dana, no umrla je nakon operacije.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Amir Mafalani Prekršena ljudska prava Služi kaznu za ubostvo Ive Pukanića, no tužio je Hrvatsku i - dobio presudu!

>> Europski sud: Slovenija odgovorna za povrat štednje štedišama Ljubljanske banke

Sud u Strasbourgu utvrdio je da Hrvatska nije osigurala neovisan i nepristran sustav koji će se baviti pitanjem uzrokovanja smrti ili teških ozljeda zbog pogreške liječnika, što je dovelo do povrede prava iz Konvencije u tom predmetu.

Sud je u odluci naveo kako je mjerodavno državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu koju je protiv liječnika podnio podnositelj na temelju nalaza vještaka koji su radili na istom fakultetu (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) kao i prijavljeni liječnik.

Europski suci primijetili su da se upravo odluka o odustajanju od kaznenog progona, a poslije i odluka prvostupanjskog suda temeljila na tom vještačenju koje se, po praksi suda u Strasbourgu i hrvatskome pravu, može smatrati pristranim.

Sud je razmatrao dojam pristranosti koji je sustav kaznenog gonjenja ostavio u javnosti prilikom odlučivanja da neće kazneno goniti liječnika za primanje mita i liječničku pogrešku, što je posljedično dovelo do povrede Konvencije.

Sud je utvrdio da je zakazao sustav (bolnica, Liječnička komora, Državno odvjetništvo i sudovi) koji je bio suočen s optužbom za liječničku pogrešku zbog koje je umrla pacijentica.

Mjere koje su poduzela sva tijela u sustavu ne mogu se smatrati učinkovitima budući da obitelj žrtve nije dobila jasan, brz i detaljan odgovor o okolnostima smrti pacijentice, te da državna tijela u sustavu nisu reagirala promptno i na vrijeme, zaključio je Europski sud za ljudska prava.

Obavijest o novoj presudi protiv Hrvatske objavio je na Vladinim internetskim stranicama Ured zastupnika RH na sudu u Strasbourgu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene