Ne mogu u Sloveniju na groblje - 5
Ne mogu u Sloveniju na groblje - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Primorsko-goranska policija izvijestila je kako građani čiji su najmiliji pokopani na grobljima u Sloveniji sada mogu prelaziti granicu kako bi uređivali i održavali grobna mjesta.


Stanovnici čiji su bližnji pokopani na grobljima u Sloveniji sada mogu posjetiti grobna mjesta.

Vezani članci Zagreb FOTO/VIDEO Blagdan Svih svetih: Građani obilaze posljednja počivališta svojih najmilijih. Stotine njih ni danas nema gdje zapaliti svijeću Slika nije dostupna VIDEO Biste li ovo jeli? Djevojka obilazi groblja kako bi oživjela recepte, ubrzo je postala hit na društvenim mrežama

''Obavještavamo građane, bez obzira na prebivalište u Republici Hrvatskoj, da od 11. rujna mogu prelaziti državnu granicu radi održavanja i uređenja grobnih mjesta u susjednoj Republici Sloveniji, a koja se nalaze na području koje je obuhvaćeno Sporazumom o pograničnom prometu i suradnji (SOPS)'', objavljeno je u subotu iz PU primorsko-goranske.

To je omogućeno promjenom točke 14. članka 10. slovenske Odluke o određivanju i provođenju mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, pa prilikom prelaska granice građani trebaju predočiti odgovarajući dokaz o vlasništvu grobnice. U roku od 24 sata moraju se vratiti u Republiku Hrvatsku.

Ova je promjena nastupila nakon što je prije nekoliko tjedana Dnevnik Nove TV izvijestio o problemima stanovnika koji žive uz granicu sa Slovenijom u kojoj su pokopali svoje najmilije. Problemi su nastali zbog strogih mjera za ulazak u zemlju koje je Slovenija donijela kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, pa stanovnici u Kvarnerskom zaleđu nisu mogli do groblja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju