Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog mina se u neke dijelove naše zemlje ni danas ne smije kročiti. Dobro to znaju i stanovnici Hrvaca u Dalmatinskoj zagori.


U Vučipolju u Dalmatinskoj zagori ratne rane su još svježe, a iza rata je ostalo i mina.

Vezani članci Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "To je vrlo sklizak teren": Ukidanje Centra za razminiranje izazvalu eksploziju reakcija Razminiranje (Foto: Dnevnik.he) - 1 U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara"

'Bojim se. Ja još nisam nogom stupila gore dalje kroz šume, a ima oko kilometar zračne linije', kaže Ana Domjanović.

'Tko smije prići gore? Bilo je i mrtvih i ranjenih i svakakvih', dodaje Mirko Domjanović.

Svaki korak ovdje, kažu, treba biti oprezan. Ovo je područje još uvijek minski sumnjivo. A zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava još uvijek ima u 67 gradova i općina u Hrvatskoj.

'Značilo bi nam puno i bilo bi nam drago da se to jedanput riješi, da se može slobodno kretati. Ne smiješ hodati, ništa ne smiješ s blagom.. Blago je stradavalo, krave, ovce, svašta..', priča Mirko.

Rješenje je ipak na vidiku. Potpisan je ugovor od 9,7 milijuna kuna za razminiravanje u općini Hrvace. Očistit će se oko milijun metara kvadratnih zemljišta.

'Ovo je bitno. Kako za obradu poljoprivrednog zemljišta tako i za one koji se bave stočarstvom. Nadamo se da će u dogledno vrijeme u cijelosti taj projekt biti završen', kazao je načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak.

U Hrvatskoj je 468 kilometara četvornih minski sumnjivog područja. Od 1996. stradalo je 626 osoba od kojih 36 pirotehničara. A prvotni plan države da se Hrvatska do 2019. očisti od mina, čini se, neće uspjeti.

Rješenje se vidi i u EU fondovima kako bi Hrvatska napokon bila - bez mina.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr