Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesto u kojem treba oprezno koračati

'Tko smije prići gore? Bilo je i mrtvih i ranjenih i svakakvih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog mina se u neke dijelove naše zemlje ni danas ne smije kročiti. Dobro to znaju i stanovnici Hrvaca u Dalmatinskoj zagori.

U Vučipolju u Dalmatinskoj zagori ratne rane su još svježe, a iza rata je ostalo i mina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVEZEN U BOLNICU Incident u Lici: Prilikom razminiranja eksplodirala protupješačka mina, ozlijeđen operater stroja Slika nije dostupna Bez mina tek 2020. Razminiranje JEFTINIJE od košnje gradskih parkova!?

'Bojim se. Ja još nisam nogom stupila gore dalje kroz šume, a ima oko kilometar zračne linije', kaže Ana Domjanović.

'Tko smije prići gore? Bilo je i mrtvih i ranjenih i svakakvih', dodaje Mirko Domjanović.

Svaki korak ovdje, kažu, treba biti oprezan. Ovo je područje još uvijek minski sumnjivo. A zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava još uvijek ima u 67 gradova i općina u Hrvatskoj.

'Značilo bi nam puno i bilo bi nam drago da se to jedanput riješi, da se može slobodno kretati. Ne smiješ hodati, ništa ne smiješ s blagom.. Blago je stradavalo, krave, ovce, svašta..', priča Mirko.

Rješenje je ipak na vidiku. Potpisan je ugovor od 9,7 milijuna kuna za razminiravanje u općini Hrvace. Očistit će se oko milijun metara kvadratnih zemljišta.

'Ovo je bitno. Kako za obradu poljoprivrednog zemljišta tako i za one koji se bave stočarstvom. Nadamo se da će u dogledno vrijeme u cijelosti taj projekt biti završen', kazao je načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak.

U Hrvatskoj je 468 kilometara četvornih minski sumnjivog područja. Od 1996. stradalo je 626 osoba od kojih 36 pirotehničara. A prvotni plan države da se Hrvatska do 2019. očisti od mina, čini se, neće uspjeti.

Rješenje se vidi i u EU fondovima kako bi Hrvatska napokon bila - bez mina.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene