Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Holivud u Dalmaciji

Tko će za 20 milijuna eura sanirati opasno crno brdo? Građanima prijeti brutalna kazna zbog države - "Meni se iskreno vrti u glavi''

Aktualno Galerija Crno brdo u Ravnim kotarima - 6 Crno brdo u Ravnim kotarima - 6 Foto: DNEVNIK.hr Crno brdo u Ravnim kotarima - 4 Crno brdo u Ravnim kotarima - 4 Foto: DNEVNIK.hr Crno brdo u Ravnim kotarima - 3 Crno brdo u Ravnim kotarima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crno brdo u Ravnim kotarima - 2 Crno brdo u Ravnim kotarima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Crno brdo u Ravnim kotarima - 1 Galerija 1/7 >>
Hrvatsku je zbog crnog brda Europska komisija prijavila Europskom sudu, i to dvaput. Odluka je Suda da se otpad mora što hitnije ukloniti jer šteti prirodi, ali i zdravlju ljudi. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Holivud u zadarskom zaleđu! Ironični natpis na vrhu crnog brda najvjerojatnije su postavili nezadovoljni mještani kojima je otpad ispred nosa duže od desetljeća. A država sad tvrdi da otpad samo što nije uklonjen. Nakon što ga nitko nije htio kupiti za 200.000 eura, sad se za 20 milijuna eura traži netko tko će crno brdo sanirati.

"Poslali smo komunalce da uklone natpis, mislili smo da se netko malo šali na račun crnog brda, čuli smo mi puno šala i tema. Tu smo gdje smo, ali problem se rješava i u konačnici ćemo ga riješiti", rekao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Crno brdo u Ravnim kotarima - 6 Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca (Foto: DNEVNIK.hr)

Slova više nema, ali je crno brdo još uvijek tu. I to od 2010. otkako je u Biljane Donje prevezeno iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura. Vlada sada za njega ima novi plan.

Točnije, sad je sve u rukama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Traži se netko tko će trosku sanirati, za gotovo 20 milijuna eura.

"Meni se iskreno vrti u glavi, ali ja nisam stručnjak za procjenu vrijednosti agregata i svih troškova koji su vezani za to", dodaje gradonačelnik Bulić.

Crno brdo u Ravnim kotarima - 6 Crno brdo u Ravnim kotarima - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

S otpadom kao prvim susjedom ljudi žive godinama. U rješavanje problema više ne vjeruju.

"Neću ja doživjeti, ali neće ni moj unuk, ni praunuk - onu prašinu tko će uzeti?" kaže Miloš Škorić iz Donje Biljane.

Crno brdo u Ravnim kotarima - 6 Zdravko Belušić, predsjednik bivše EKO-Udruge Ravni kotari (Foto: DNEVNIK.hr)

140 tisuća tona troske trebalo bi biti uklonjeno, uvjereni su u Fondu, u roku od dvije godine.

Hrvatsku je zbog crnog brda Europska komisija prijavila Europskom sudu, i to dvaput. Odluka Suda – to se mora što hitnije ukloniti jer šteti prirodi, ali i zdravlju ljudi.

Dnevnik Nove TV pisao je i na mail autora natpisa HOLIVUD i pitao za izjavu. 

Zahvalili su na interesu, no nisu se željeli eksponirati da ne bi svojom pojavom zasjenili kulturno, ali i prirodno blago, bio je njihov ironičan odgovor. Konačni im je cilj i da UNESCO to vidi, da crno brdo zaštiti. Jer, sigurni su, ovakvog rariteta nema nigdje na svijetu.

Crno brdo u Ravnim kotarima - 6 Crno brdo u Ravnim kotarima - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Šalu na stranu, godinama na opasnosti upozoravaju ekološki aktivisti ovoga kraja.

"Mi već 13 godina upozoravamo da je ovaj materijal u crnom brdu kancerogen, a po novim istraživanjima čak i radioaktivan", rekao je Zdravko Belušić, predsjednik bivše EKO-Udruge Ravni kotari.

Ne uklonimo li crno brdo iz srca Ravnih kotara, kao državi nam prijete ozbiljni financijski penali. Oko 7500 eura na dan, računajući od 2019., koliko je stara presuda Europskog suda. Sve bi to, u konačnici, platiti građani.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene