Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obje strane u postupku protiv umirovljenog generala Vladimira Zagorca najavile su danas žalbe nanepravomoćnu osuđujuću presudu - tužiteljstvo jer sedmogodišnju zatvorsku kaznu smatra preblagom, dok obrana presudu 'bez dokaza' naziva sumrakom pravne države.


'Presuda bez dokaza sumrak je pravne države u Hrvatskoj', kazao je Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak, ističući da sudac zagrebačkog Županijskog suda Siniša Pleše u obrazloženju presude nije spomenuo niti jednu stvar koja je optuženiku išla u prilog. 'Nitko ne može izbjeći pravnoj državi, pa makar ključni svjedoci govorili potpuno suprotno', dodao je Hodak. Podsjetio je da su u prilog njegovu branjeniku govorili njemački trgovac Josef Rothaichner koji je kazao da drago kamenje nikada nije donio u Hrvatsku, kao i svjedoci Dražen Jakopec i Vladimir Lasić.

Vezani članci Slika nije dostupna Zagorcu 7 godina i vraćanje 5 milijuna USD Slika nije dostupna Ico Mateković prodavao dijamante za Zagorca

'Uvijek sam tvrdio da se po dokazima radi o oslobađajućoj presudi, međutim sud smatra da tih činjenica nema', kazao je Hodak. Rekao je da je nepravomoćno osuđeni general presudu primio vrlo mirno i sabrano jer je i ranije bio uvjeren u ovakav ishod. 'Mislio je da s obzirom na sve što je protiv njega insinuirano netko to na kraju mora i sankcionirati. Ovaj sud je to i napravio - donio presudu bez jednog jedinog dokaza', ustvrdio je Hodak.

Tužiteljica Gordana Haramina Hranilović kazala je da je zadovoljna presudom, ali da će se Vrhovnom sudu ipak žaliti jer smatra da je kazna preblaga. Ako presuda postane pravomoćna Zagorcu će se, uz zatvorsku kaznu, oduzeti imovina u vrijednosti pet milijuna američkih dolara, odnosno 39,4 milijuna kuna koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Zbog 'afere dragulji' Zagorca je početkom listopada prošle godine Austrija, gdje je posljednjih godina živio, izručila Hrvatskoj, a on se od tada nalazi u pritvoru zagrebačkog zatvora u Remetincu u koji je i vraćen nakon čitanja presude.