Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalbeni postupak

Hodak: Osloboditi Zagorca ili ponoviti suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Zvonimir Hodak zatražio je danas u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom da se preinači presuda i oslobodi njegova branjenika Vladimira Zagorca, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog slučaja ‘dragulji’, ili da se predmet vrati na ponovno suđenje pred drugim sudskim vijećem, a državno odvjetništvo zatražilo je veću kaznu.

Hodak je zatražio preinaku presude upozoravajući da je prvostupanjski zagrebački Županijski sud bitno povrijedio odredbe Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona. Smatra pogrešnom kvalifikaciju kaznenog djela za koje se Zagorca tereti, to jest da nije riječ o zloporabi položaja i ovlasti, nego o nekom drugom djelu koje je otišlo u zastaru. ‘Ako se i radi o zloporabi položaja i ovlasti, također je nastupila zastara’, ustvrdio je Hodak. Zagorčev branitelj misli da je provostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje ‘poklonivši vjeru’ svjedocima Snježani Šiprak, Hrvoju Petraču i Tereziji Barbarić’, koji su, kako je ustvrdio, iznijeli lažne i protuslovne tvrdnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervjui za strane medije Hodak pokušava internacionalizirati presudu Zagorcu Slika nije dostupna Iako presuda nije pravomoćna 'Mesić se oduzimanjem odlikovanja ne miješa u pravosuđe'

'Osuđen bez materijalnih dokaza'

Hodak je izrazio bojazan da će na Vrhovnome sudu rezultat biti isti kao i na Županijskome sudu Ako Vrhovni sud ne preinači presudu, Hodak traži da zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja postupak vrati na početak pred izmijenjeno sudsko vijeće. Zagorec je u žalbi naveo da je osuđen bez materijalnih dokaza, da je sud uzeo u obzir samo iskaze svjedoka koji mu nisu išli u korist, da je protiv njega stvorena atmosfera javnog linča te da je osuđen i prije podizanja optužnice. Zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Lazo Pajić zatražio je veću kaznu, koja može biti do deset godina. Odbio je tvrdnje kako je riječ o politički montiranom slučaju i ustvrdio da su austrijske vlasti uzele u obzir cijeli slučaj te odlučile Zagorca izručiti Hrvatskoj.Hodak je nakon sjednice izjavio novinarima kako se boji da će na Vrhovnome sudu rezultat biti isti kao i na Županijskome sudu. U tom će slučaju podnijeti tužbu Ustavnom sudu, a nakon toga i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. ‘Ne mislim odustati i mislim da ćemo se morati još žestoko boriti da dokažemo da je ovo jedna konstrukcija i izmišljen proces’, rekao je Hodak. Inače, dvojica vrhovnih sudaca izuzeti su iz rada na Zagorčevu slučaju kako se u javnosti ‘ne bi stvorila sumnja u njihovu moguću pristranost’.

>> VIDEO: Zagorec na sudu

Naime, sudac Marijan Svedrović zatražio je izuzeće jer je svojedobno branio Nikicu Jelavića u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije, kojeg se, po iskazima svjedoka, povezuje s Hrvojem Petračem, a sudac Ranko Marijan zatražio je izuzeće jer je Hodak njegove javne izjave o draguljima protumačio kao da oni nisu niti postojali. Vijeće Vrhovnoga suda odluku o žalbama obrane i državnog odvjetništva donijet će iza zatvorenih vrata, a strankama će biti dostavljene pisanim putem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene