Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iako presuda nije pravomoćna

'Mesić se oduzimanjem odlikovanja ne miješa u pravosuđe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnost je očekivala od predsjednika Mesića da će nepravomoćno osuđenom generalu Vladimiru Zagorcu oduzeti odlikovanja tek nakon pravomoćnosti presude.

No, predsjednik je iznenadio sve i najavio da će to učiniti odmah, bez pravomoćnosti presude. Ili ipak ne sve. Odvjetnik najodlikovanijeg hrvatskog generala Zagorca, Zvonimir Hodak nije iznenađen ovom izjavom predsjednika Mesića te kaže da ovo samo pokazuje kakav je on vrstan pravnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalbeni postupak Hodak: Osloboditi Zagorca ili ponoviti suđenje Slika nije dostupna Kontroverzne osobe i hrvatska estrada Što povezuje Jocu, Zagorca i odvjetnika Hodaka?

'Bio bi red da je predsjednik Franjo Tuđman Mesiću oduzeo njegova odlikovanja nakon što je u Haagu svjedočio protiv Hrvatske. Mesić je takav tip pravnika da ne čeka pravomoćnost presude. Sjećate se i da je poručivao Zagorcu da treba doći u Hrvatsku kako bi dokazao da je nevin, dok i najlošiji pravnik zna da je na tužiteljstvu i da dokaže da je netko kriv', rekao nam je Hodak.

Hodak kaže i da ovo dokazuje kako je Mesić bio jako zainteresiran da se osudi Zagorec, i da je svima dobro poznata, kako kaže, osovina 'Petrač-Mesić-Pukanić'. 'Ova ekipa je kartaškim rječnikom jedva dočekala da dođe na štih, no moram ih upozoriti da stvar nije gotova i da će tu još biti iznenađenja', kaže Hodak.

>> Mesić: Zagorec je ugojeni mali miš i odmah ću mu oduzeti odlikovanja

Pravni stručnjak dr. Ivo Josipović nam je rekao da pravno gledano u izjavi predsjednika Mesića nema ništa sporno jer zakon ide prilično široko kada je riječ o oduzimanju odlikovanja. Naime u članku 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima stoji da se odlikovanja oduzimaju 'ako su nošenje i isticanje odlikovanja, postupanje i djelovanje nositelja odlikovanja ili priznanja protivni svrsi njihove dodjele ili su u nesuglasju s pravnim poretkom i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj'.

'Stvar je predsjednika Republike je li netko ili nije prekršio ove odredbe. Oduzimanje odlikovanja nije uopće vezano uz sudski proces ili pravomoćnost presude. Na Mesiću je da sam procijeni ima li netko zasluge za odlikovanja ili više nema tih zasluga', rekao nam je Josipović.

Josipović kaže da ova izjava Mesića nikako ne predstavlja nejgovo mješanje u pravosuđe jer oduzimanje odlikovanja nema nikakve veze sa sudskim procesima ili pravomoćnošću presude. Dodao je da je po Zakonu Mesić odlikovanja mogao Zagorcu oduzeti i prije početka sudskog procesa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene