Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pravo na pobačaj

Organizatorica riječkog Hoda za slobodu nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a: "Ovo je prvi korak ka uklanjanju i drugih ljudskih prava"

Američki Vrhovni sud srušio je presudu koja je ženama jamčila pravo na pobačaj. Rušenjem presude Roe protiv Wadea, savezne države dobile su pravo samostalno odlučivati o tome kako regulirati ovo pitanje. Očekuje se da će najmanje polovica država sada pravo na pobačaj ograničiti ili potpuno ukinuti. U Rijeci se u petak održao mirni prosvjed koji je okupio nekoliko stotina ljudi - Hod za slobodu.

Riječki mirni prosvjed Hod za slobodu organizirala je Inicijativa "Građanke i građani Rijeke", a cilj je bio javno poručiti da je Rijeka za slobodu izbora i poštivanje ljudskih prava u najširem smislu.

Pročitajte i ovo Blokiranje Hoda za život Protiv pobačaja VIDEO Završen Hod za život: Pogledajte kako je interventna policija nosila žene koje su se suprotstavile prosvjedu Prosvjed na međunarodni dan žena na Filipinima borba za prava Žene prosvjeduju diljem svijeta: "Ravnopravnost spolova sve je dalje"

Prije svega, riječ je o zahtijevanju prava na donošenje odluka o vlastitom tijelu i imanju djece.

Jedna od organizatorica prosvjeda Marinela Matejčić razgovarala je s reporterom Dnevnika Nove TV Markom Balenom.

Na pitanje kako komentira ukidanje odluku u SAD-u, a što zapravo znači moguću zabranu pobačaja u mnogim saveznim državama, navodi da će minimalno 26 saveznih država ukinuti pobačaj.

"40 milijuna žena neće imati pravo na prekid trudnoće. Problem je u tome da se ne radi samo o pravu na pobačaj na zahtjev, već se to radi i o slučajevima kakvima smo svjedočili u Hrvatskoj, vezano uz Mirelu Čavajdu, a i na situaciju na Malti gdje je ženi maternica počela propadati i trebala je izgubiti tu trudnoću, ali su oni bili spremni pustiti ju da doživi sepsu", rekla je Matejčić.

"Ne radi se samo o pravu na pobačaj, ovo je prvi korak ka uklanjanju i drugih ljudskih prava, kao što su pravo na razvod, pravo na brak LBQT osoba i pravo na medicinsko potpomognutu oplodnju", dodala je.

"To je jedan niz prava, a svjedočimo da se godinama radi na dekonstrukciji tih godina i to vrlo sustavno i u Hrvatskoj", istaknula je.

Amerika je mnogima uzor demokracije, kako to da je prošla odluka na Vrhovnom sudu?

"To je odluka stara 50 godina, decenijama unazad se rovari protiv ljudskih prava. Amerika je demokracija koja izvozi svoje prakse, a čemu svjedočimo zadnjih dva mjeseca gotovo svaki vikend u nekom drugom gradu", zaključila je Matejčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene