Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati nezadovoljni

Tjedan odluke za zaposlene u javnim i državnim službama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za gotovo 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama počinje tjedan odluke o njihovim materijalnim pravima.

Vlada traži rezanje brojnih mehanizama zaštite i prava među kojima su svakako najzvučnije božićnice i regresi. O tome će danas prvi put i službeno razgovarati sa sindikatima. Prvi na redu su oni koji zastupaju zaposlene u javnim službama - dakle u prosvjeti, zdravstvu ili kulturi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Superizborna godina Plenković na prvoj sjednici Vlade u 2024. o uspjesima i paketu poreznih izmjena: "Našim će građanima rasti plaće" Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SU Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima"

Uoči susreta ministri su u više navrata poručili-ili pristanite na rezove ili otkazujemo ugovore. No poziv na pregovore je očit pokušaj da se izbjegne situacija otkazivanja ugovora. Ono bi državu stajalo mnogo više od 600 milijuna kuna koliko bi ih stajale predviđene božićnice i regresi.

Izmjene i dopune kolektivnog ugovora

Uoči današnjeg sastanka s Vladom, predstavnici sindikata javnih službi smišljaju taktiku. Raspravljat će o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora.

Vilim Ribić, predstavnik sindikata znanosti i visokog obrazovanja neće se odazvati sastanku. Ostali ističu da su spremni poslušati prijedloge Vlade, ali ne pristaju na ucjene i zakulisne igre.

>> Mrsić: Cilj je rezanje dodataka na plaću državnih zaposlenika!

'Kada kao jedan od pregovarača uđem sutra u Vladu RH ili Banske dvore idem čistih ruku, čistog obraza i smatram da ću s druge strane stola također imati takve pregovarače', rekla je Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Kolektivni ugovori osim sigurnog radnog mjesta zaposlenicima jamče božićnice, regres, darove za djecu, dvostruko plaćeni prekovrremeni rad, nagrade, plaćene specijalističke preglede te brojne dodatne na plaću.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene