Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Euribor

Čekaju li problemi s kamatama i dužnike u eurima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na najavu udruge Franak o dizanju tužbe za nezakonite kredite ugovora o kreditima u eurima, bankari odgovaraju da kamate na kredite ubuduće ne bi trebale znatno rasti.

Stručnjaci ipak upozoravaju kako visine rata kredita ovise i o Euriboru - promjenjivom dijelu kamata svakog kredita.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa"

Oko 100.000 građana, upozoravaju iz udruge Franak, koji su prije 2010. godine ugovorili kredite, sada su u problemima. Kamatu su im, kažu, banke mijenjale svojevoljno.

'Kamata je nezakonita 100 posto, u to uopće nema sumnje. Mi ćemo pokušati ponovno pomoću udruge Potrošač podići novu kolektivnu tužbu', kaže Goran Aleksić iz udruge Franak.

Problem građanima mogao bi predstavljati i Euribor, odnosno prosjek uz koji banke vežu maržu, pri određivanju kamatnih stopa na kredite u eurima. Trenutno je on iznimno nizak te iznosi 0,33 posto. Naraste li na razine prije financijske krize, dakle na 2 do 4 posto, kamate na kredite u eurima mogle bi porasti i do 50 posto.

Financijski savjetnik, Vjeko Peretić, smatra da su banke mogle naći i bolje rješenje, osim ovisnosti kamata o rastu Euribora. 'Ako on poraste za jedan posto, za jedan posto će porasti i vaša kamata. Pravednije bi bilo da su se vezale uz nekakvu nacionalnu referentnu stopu, indeks potrošačkih cijena ili nekakav drugi referentni indeks', kaže Peretić.

Od siječnja padaju kamate na švicarce!

Bankari, s druge strane, smiruju loptu te u svom priopćenju poručuju da Bankari, s druge strane, smiruju loptu te u svom priopćenju poručuju - 'Ako banke nemaju puno izbora za odabir parametra, otvara se mogućnost rasta tog jednog izdvojenog parametra. Ipak, ne očekujemo scenarije u kojima se otvara mogućnost značajnijeg povećanja rata kredita u eurima'.

Iz Udruge franak bankarima naravno ne vjeruju i preporučuju svima da ne dižu kredite vezane za Euribor ako je marža banke veća od 3 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene