Struja je poskupjela. Sad bi isto moglo biti i sa vodom.


Zbog zastarjelih vodovoda i cijevi od kojih su neke još iz doba Austro-Ugarske, Hrvatska gubi velike količine vode. Od iduće godine taj se gubitak, po europskoj direktivi, mora plaćati. A ako se Hrvatska ne bude držala toga, prijete joj – penali.

Vezani članci Iz tla uz samu kuću izvire voda Uz kuću u Petrinji mu izvire voda: "Ovo se nikada nije dogodilo, bojim se samo što je ispod" Slika nije dostupna USPOREDILI SMO CIJENE I PLAĆE Što je poskupjelo, a što pojeftinilo zadnjih 10 godina?

"Učestali su kvarovi i puknuća na cjevovodima. Da bismo pristupili novoj aglomeraciji zamjene cjevovoda i izradu fekalne kanalizacije, potrebno nam je oko 73 milijuna kuna, a ta su sredstva i predviđena da ih povučemo iz EU fonda", kaže Nikola Dasović, direktor komunalaca Otočac.

Na razini cijele Hrvatske u vodoopskbnom sustavu prosječno se gubi čak 49% kvalitetne vode. Nevjerojatni su podaci koji kažu da najviše gubi vodovod u Gračacu – čak 91% vode. Slijedi ga Imotski s 82%, Korenica sa 79% i Otočac s gubitkom od 77% vode.

Europska je komisija jasna – gubitak vode treba platiti. Stoga Hrvatska od iduće godine mora uvesti novi način naplate koji će uključivati i te gubitke, a to bi moglo dovesti do većih računa za vodu. "Ja smatram da je već sada dovoljno skupa voda i da se to ne bi smjelo dogoditi", kaže Jadranka Šepek iz Zagreba. "Nije se ulagalo 100 godina, znate i sami. Znači, netko mora uložiti, mi to moramo platiti", kaže Miljenko Farkaš iz Zagreba. "Ionako je voda preskupa. Više plaćamo vodu nego struju", dodaje Jadranka Martinek iz Zagreba.

"U idućem razdoblju intenzivirat ćemo konzultacije s Grupacijom vodovoda i kanalizacije u RH s ciljem definiranja modela naplate naknade za korištenje voda. U 2018. godini Ministarstvo će u suradnji s Hrvatskim vodama izdvojiti sredstva da se otvori posebna financijska omotnica za pripremanje projektne dokumentacije za rekonstrukcije i sanacije vodoopskrbne mreže. Do poskupljenja vode neće doći", odgovorili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr