Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubitak vode treba platiti

Struja je poskupjela, mogla bi i voda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Struja je poskupjela. Sad bi isto moglo biti i sa vodom.

Zbog zastarjelih vodovoda i cijevi od kojih su neke još iz doba Austro-Ugarske, Hrvatska gubi velike količine vode. Od iduće godine taj se gubitak, po europskoj direktivi, mora plaćati. A ako se Hrvatska ne bude držala toga, prijete joj – penali.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Prazan novčanik, ilustracija spojene posude Novi udar na budžet građana, gotovo nitko ga neće moći izbjeći: "Usluge za kućanstva narasle su nam za 100 posto"

"Učestali su kvarovi i puknuća na cjevovodima. Da bismo pristupili novoj aglomeraciji zamjene cjevovoda i izradu fekalne kanalizacije, potrebno nam je oko 73 milijuna kuna, a ta su sredstva i predviđena da ih povučemo iz EU fonda", kaže Nikola Dasović, direktor komunalaca Otočac.

Na razini cijele Hrvatske u vodoopskbnom sustavu prosječno se gubi čak 49% kvalitetne vode. Nevjerojatni su podaci koji kažu da najviše gubi vodovod u Gračacu – čak 91% vode. Slijedi ga Imotski s 82%, Korenica sa 79% i Otočac s gubitkom od 77% vode.

Europska je komisija jasna – gubitak vode treba platiti. Stoga Hrvatska od iduće godine mora uvesti novi način naplate koji će uključivati i te gubitke, a to bi moglo dovesti do većih računa za vodu. "Ja smatram da je već sada dovoljno skupa voda i da se to ne bi smjelo dogoditi", kaže Jadranka Šepek iz Zagreba. "Nije se ulagalo 100 godina, znate i sami. Znači, netko mora uložiti, mi to moramo platiti", kaže Miljenko Farkaš iz Zagreba. "Ionako je voda preskupa. Više plaćamo vodu nego struju", dodaje Jadranka Martinek iz Zagreba.

"U idućem razdoblju intenzivirat ćemo konzultacije s Grupacijom vodovoda i kanalizacije u RH s ciljem definiranja modela naplate naknade za korištenje voda. U 2018. godini Ministarstvo će u suradnji s Hrvatskim vodama izdvojiti sredstva da se otvori posebna financijska omotnica za pripremanje projektne dokumentacije za rekonstrukcije i sanacije vodoopskrbne mreže. Do poskupljenja vode neće doći", odgovorili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene