Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Troškovi života znatno su veći nego prije 10 godina. Provjerili smo što je poskupjelo najviše.


Osnovni troškovi života u Hrvatskoj znatno su veći nego prije deset godina. Prema podacima Zavoda za statistiku - gotovo sve je poskupjelo, a najviše - struja, voda i zdravlje. Iako se u deset godina povećala i prosječna plaća, sindikati ističu - ne dovoljno da bi se pokrio rast troškova, pa su građani danas siromašniji nego prije deset godina.

Vezani članci Slika nije dostupna Hoće li računi za struju biti veći? 'Očekujemo da neće poskupjeti' Slika nije dostupna PAD CIJENA U odnosu na prošlu godinu jeftinija odjeća, struja, voda i prijevoz

Meso za 7 posto, miljeko, sir i jaja za 27 posto, a najviše kruh i žitarice - 37 posto. Svakodnevni prehrambeni proizvodi itekako su poskupjeli u posljednjih deset godina.

Najviše su poskupjele režije. Struja plin i ostala energija za 46 posto, voda za čak 62 posto ali i troškovi za zdravlje i to za 41 posto.

Neke su stvari u posljednjih 10 godina ipak pojeftinile, recimo odjeća i obuća, ali i telefoniranje.

S druge strane u 10 godina prosječna se plaća povećala s 4458 kuna na 5646 - za 1188 kuna. Sindikati ističu - nedovoljno da bi se pokrila sva poskupljenja.

'Prosječna primanja u obitelji u jednom kućanstvu ne uspijevaju biti dostatna za pokriće osnovnih mjesečnih troškova i obitelji prosječnoj nedostaje jedna četvrtina potrebnih prihoda da bi pokrila svoje redovite rashode', kaže Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati)

Zato su, ističu iz sindikata, građani danas siromašniji nego što su bili prije deset godina.

'Nikada se zlato nije po kontejnerima kopalo kako se sada, nikada. Ja sam stara baba, još bi stepenice čistila da imam gdje', rekla nam je jedna gospođa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr