Ponukani zagrebačkom idejom, još neki gradovi najavljuju uklanjanje trgova i ulica s imenom Josipa Broza Tita. Drugi se pak, zgražavaju nad takvom odlukom. Turisti i danas obilaze Kumrovec - rodno mjesto maršala Tita.

Galerija


Uklanjanje imena Trga maršala Tita gradonačelnik Milan Bandić prikazuje kao borbu protiv totalitarnih režima.

"Pozivamo Vladu da ukloni sve znakove totalitarnih sustava", rekao je Bandić. 

Preimenovanje trgova i ulica, poručuje premijer Andrej Plenković, nije posao Vlade.

"To je odluka za jedinice lokalne ili područne samouprave. A takvih odluka, koliko je meni poznato, u nizu gradova je bilo već jako puno i to je stvar odgovornosti na lokalnoj razini", rekao je Plenković. 

To je i zadatak, tvrdi i predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću akademik Zvonko Kusić.

"Tu ulazi i imenovanje ulica i obilježavanje i komemoracije i sve zajedno. Dakle, jednu preporuku za pravno reguliranje i za postupak u tim slučajevima", pojasnio je Kusić koja je zadaća Vijeća.

Jedna od većih ulica u Zaprešiću zove se prema maršalu Titu. Ideja o preimenovanju postoji odavno. HDZ-ov gradonačelnik Željko Turk čeka priliku da je ukloni.

"Ta će točka doći na dnevni red onog momenta kada će u gradskom vijeću biti dovoljno ruku za donošenje takve odluke", kaže Turk.

Skidanje ploče u Zagrebu, za riječkog je gradonačelnika Vojka Obersnela, čista politička ucjena. No, s obzirom na većinu u riječkom Gradskom vijeću, ne isključuje tako nešto i u svojem gradu.

"Neki su čak i najavljivali tako nešto. Međutim, ja ipak smatram da će u Rijeci prevladati razum i da se ime Titova trga u Rijeci neće mijenjati", rekao je Obersnel.

Među prvima kojima su zasmetali lik i djelo Josipa Broza Tita bila je predsjednica RH. Prije dvije godine s Pantovčaka je uklonila njegovu bistu i preselila je u muzej u Kumrovcu.

A u Kumrovcu turisti obilaze Titovu rodnu kuću. Osim spomen doma, tu je i rezidencija, te bivša politička škola Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Nadaju se kako će sve tu i ostati.

"To je ipak dio naše hrvatske povijesti priznali to ili ne", smatra Katija Benčić iz Splita.

"Idite unutra u kuću i vidite tko je došao na Titov pogreb i vidjet ćete da je bio veliki človek. Ne samo u Jugoslaviji nego i po svijetu", kaže Branko koji je u Kumrovec došao iz Toronta.

Osim država bivše Jugoslavije, trgovi i ulice nazvane prema Titu postoje i u Brazilu, Indiji, Italiji, Rusiji, Cipru... Njegovo ime nosi čak i jedan asteroid.

Hrvatska bi Vlada o totalitarnim režimima mogla imati jasniji stav nakon preporuka povjerenstva za suočavanje s prošlošću. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr