Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet ga štuje, a domaća vlast prezire

Hoće li nakon Zagreba Tito nestati i iz svih hrvatskih gradova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponukani zagrebačkom idejom, još neki gradovi najavljuju uklanjanje trgova i ulica s imenom Josipa Broza Tita. Drugi se pak, zgražavaju nad takvom odlukom. Turisti i danas obilaze Kumrovec - rodno mjesto maršala Tita.

Uklanjanje imena Trga maršala Tita gradonačelnik Milan Bandić prikazuje kao borbu protiv totalitarnih režima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jovanović i Tomić protiv promjene 37 razglednica s Titovih trgova: "Smrt fašizmu, sloboda narodu" Slika nije dostupna Pod okriljem noći Zagreb: Ploča s Trga maršala Tita sinoć bačena u smeće

"Pozivamo Vladu da ukloni sve znakove totalitarnih sustava", rekao je Bandić. 

Preimenovanje trgova i ulica, poručuje premijer Andrej Plenković, nije posao Vlade.

"To je odluka za jedinice lokalne ili područne samouprave. A takvih odluka, koliko je meni poznato, u nizu gradova je bilo već jako puno i to je stvar odgovornosti na lokalnoj razini", rekao je Plenković. 

To je i zadatak, tvrdi i predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću akademik Zvonko Kusić.

"Tu ulazi i imenovanje ulica i obilježavanje i komemoracije i sve zajedno. Dakle, jednu preporuku za pravno reguliranje i za postupak u tim slučajevima", pojasnio je Kusić koja je zadaća Vijeća.

Jedna od većih ulica u Zaprešiću zove se prema maršalu Titu. Ideja o preimenovanju postoji odavno. HDZ-ov gradonačelnik Željko Turk čeka priliku da je ukloni.

"Ta će točka doći na dnevni red onog momenta kada će u gradskom vijeću biti dovoljno ruku za donošenje takve odluke", kaže Turk.

Skidanje ploče u Zagrebu, za riječkog je gradonačelnika Vojka Obersnela, čista politička ucjena. No, s obzirom na većinu u riječkom Gradskom vijeću, ne isključuje tako nešto i u svojem gradu.

"Neki su čak i najavljivali tako nešto. Međutim, ja ipak smatram da će u Rijeci prevladati razum i da se ime Titova trga u Rijeci neće mijenjati", rekao je Obersnel.

Među prvima kojima su zasmetali lik i djelo Josipa Broza Tita bila je predsjednica RH. Prije dvije godine s Pantovčaka je uklonila njegovu bistu i preselila je u muzej u Kumrovcu.

A u Kumrovcu turisti obilaze Titovu rodnu kuću. Osim spomen doma, tu je i rezidencija, te bivša politička škola Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Nadaju se kako će sve tu i ostati.

"To je ipak dio naše hrvatske povijesti priznali to ili ne", smatra Katija Benčić iz Splita.

"Idite unutra u kuću i vidite tko je došao na Titov pogreb i vidjet ćete da je bio veliki človek. Ne samo u Jugoslaviji nego i po svijetu", kaže Branko koji je u Kumrovec došao iz Toronta.

Osim država bivše Jugoslavije, trgovi i ulice nazvane prema Titu postoje i u Brazilu, Indiji, Italiji, Rusiji, Cipru... Njegovo ime nosi čak i jedan asteroid.

Hrvatska bi Vlada o totalitarnim režimima mogla imati jasniji stav nakon preporuka povjerenstva za suočavanje s prošlošću. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene