Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka predsjednice uzburkala javnost

'Pohvalno je da će Titovu bistu staviti u muzej, a ne razbiti čekićem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesta u predsjedničkom uredu nema za bistu Josipa Broza Tita. S Pantovčaka, kako doznaje Dnevnik Nove TV, seli u muzej.

Odluka nove predsjednice o preseljenju Titove biste, koja je sada u rukama stručnjaka, podijelila je vladajuće i oporbu.

Bista Josipa Broza Tita, seli iz Ureda predsjednika. Odluka o tome kamo će s njom, prepušta se stručnjacima koji rade na novom umjetničkom postavu. Dok Kolinda Grabar Kitarović sada o tome šuti, njezina bivša stranka smatra da ju ne treba zadržati.

'Predsjednica je sada tamo i ona o tome odlučuje. Ako mene pitate, sasvim sigurno to nije mjesto gdje bi ta bista trebala biti', kaže Željko Reiner, potpredsjednik HDZ-a.

No, ne misle tako i u SDP-u. Potpredsjednik Sabora s ovim se potezom ne slaže.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna Osječki sajam Preselila je njegovu bistu, ali...: Na istom se mjestu našli Tuđman, Tito i Grabar-Kitarović. A nije vic

'Josip Broz Tito bio je istaknuti antifašist, vođa antifašističkog pokreta u bivšoj Jugoslaviji, prepoznat od cijelog svijeta, očito ne i od nove predsjednice. Dobra vijest u svemu tome je da će bistu odnijeti u muzej, a neće je razbiti čekićem. Eto to je pohvalno', kaže Nenad Stazić.

Ured predsjednice se 'značajno smanjuje', Titova bista odlazi u muzej

Da je Titova bista u uredu već godinama zajedno s drugima, podsjeća i Stazićev kolega Marin Jurjević navodeći kako je bistu u ured donio Franjo Tuđman.

Titova uloga i zasluge, ali i nedostaci od njegove su smrti - među povjesničarima neiscrpna tema.
Da se neke od njih pita, ova bi bista predsjedničko predvorje odavno zamijenila muzejskim.

Dr. Ante Nazor iz Memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata pojašnjava: 'Nakon Deklaracije Vijeća Europe posebice mislim da je to i civilizacijsko pitanje i da nekome tko je odgovoran za smrt tolikog broja ljudi je mjesto u muzejima kao povijesnoj osobi, eventualno u Kumrovcu, ali nikako ne i u rezidenciji.'

Uređenje rezidencije u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, ostavljaju predsjednici.

'Akademija, recimo, ima samo Strossmayera. U mojoj sobi je već 154 godine. To je u njezinoj ingerenciji, ona će donijeti odluku', poručuje akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene