Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak Slavka Linića

Hoće li, nakon Spačve, i ostale predstečajne nagodbe postati upitne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sada već bivšim ministrom financija Slavkom Linićem i predstečajnom nagodbom tvrtke Spačva bavit će se USKOK. Već su zatražili od Ministarstva financija žurnu dostavu svih podataka oko kupnje zemljišta od tvrtke Spačva.

Ima li elemenata kaznenog djela u predstečajnoj nagodbi drvne industrije Spačva - sada češlja USKOK. Slavko Linić ne boji se kaznene odgovornosti. 'Sve o predstečajnoj nagodbi vezano za trgovačko društvo Spačva je učinjeno sukladno zakonu', kaže Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen"

Pred trgovačkim sudom u Osijeku - predstečajna nagodba za Spačvu sklopljena je sredinom prošle godine.

I to na način da im je porezni dug od 28,7 milijuna kuna Ministarstvo financija prebilo kupnjom Spačvine zemlje za 33 milijuna. Je li to realna vrijednost - tek se treba istražiti.

Projekt na koji je bivši ministar bio najponosniji - predstečajne nagodbe - nailazi na sve više kritika. Sudac Mislav Kolakušić još lani je ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Prema podacima Fine, predstečajne nagodbe do sad je sklopilo 1105 tvrtki s prijavljenim obvezama od 18 i pol milijardi kuna i 19 855 zaposlenih. A za još 683 prihvaćen je plan financijskog restrukturiranja. Najviše ih je sklopljeno u Osijeku. Slijedi Zagreb, potom Varaždin.

Puljiz: 'Linića ne poznam, a da nije bilo frke s drugima, nas nitko nikada ne bi ni spomenuo!'

Ukupno je stiglo 6.648 prijedloga za predstečajne nagodbe.

Nakon slučaja Spačva, upitne bi mogle biti i druge predstečajne nagodbe - smatra Kolakušić. 'Ono što cijelo vrijeme govorim, nužno je provesti reviziju svih postupaka predstečajnih nagodbi zbog toga što su dovele do velikog i enormnog broja zloupotrebe u tim postupcima', kaže sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić.

Upravo oko mogućih zlouporaba, raspravu na temu predstečajnih nagodbi u Saboru će tražiti i oporba. 'O tome smo i razgovarali. U svakom slučaju ćemo razgovarati o tome u javnost i tražiti rekao bih i nekakvu javnu raspravu u Saboru', rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

'Mi smo se našli u situaciji da je Sabor i oporba i vladajući izglasala zakon o predstečajnim nagodbama koji je očito od samog početak imao nedoumice je li to dobro ili loše', dodaje HDSSB-ov Josip Salapić.

Ministarstvo pravosuđa, kako su nam potvrdili, do ljeta ga planira mijenjati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene