Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Imamo svoje slobode"

Hoće li hrvatski poljoprivrednici u prosvjed? "Nadam se da ćemo i mi pokazati određenu drskost i inat"

Aktualno Galerija Poljoprivreda; ilustracija - 1 Poljoprivreda; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivreda; ilustracija - 2 Poljoprivreda; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivreda; ilustracija - 3 Poljoprivreda; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivreda; ilustracija - 4 Poljoprivreda; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Matea Drmić i Tomislav Lovković - 1 Galerija 1/7 >>
Čeka se odluka hoće li hrvatski poljoprivrednici u prosvjed. Cijelo popodne u utorak traju sastanci seljaka, Hrvatske poljoprivredne komore i Ministarstva poljoprivrede. Čekaju se dogovori i hoće li seljaci u prosvjed.

Umjesto da su na traktorima i u polju, poljoprivrednici strahuju da će ih zelene europske politike samo zatrpavati papirologijom.

"I tu tehničku službu ti mi plaćamo. To EU samo možda dijelom plaća, ali uglavnom to ćemo mi platiti na kraju krajeva", kaže ratar Atila Sabo.

"Stalno se nešto novo uvodi. Mi imamo sve više i više administracije, sve više i više posla oko toga. S našim pravim poslom zaostajemo zato što više papirologije moramo odrađivati, a na kraju krajeva rijetko tko tu papirologiju i gleda", kaže Ivan Gašić.

Dozlogrdio je teror formulara i europskim seljacima, pa su tjednima blokirali ceste i gradove. O prosvjedu razmišljaju i hrvatski poljoprivrednici.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Članak 5. Ukrajina neće dobiti poziv za NATO: To bi zapravo značilo sukob s Rusijom

"Naravno da hoću ako prosvjedi budu jer znamo kako su kod nas prosvjedi dosad prolazili - okupi se nekoliko ljudi, nitko na to ne reagira. Žalosno je što naša Vlada većinom bude gluha na zahtjeve poljoprivrednika", poručuje Gašić.

Ali Hrvatska u poljoprivrednim politikama ima svojih specifičnosti zbog kojih se često prosvjedovalo, ali nažalost ništa postiglo.

"Gdje god neka općina raspiše natječaj za zemlju, to je katastrofa, veliki pokupe svu zemlju", ističe Gašić.

U poljoprivredi konstantno rastu troškovi zbog cijene goriva, gnojiva, dok cijena otkupa pada.

No poljoprivrednici kažu oni sa svoje zemlje ne žele jer mnogi su kao i Atila već četvrta generacija poljoprivrednika.

"Nadamo se, zato smo ovdje, zato i sijemo da opstanemo", poručio je. 

Pročitajte i ovo Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Hoće li poljoprivrednici u štrajk?

O toj temi uživo iz Osijeka javila se reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić, koja je razgovarala s ratarom Tomislavom Lovkovićem.

"Sastanak je još u tijeku. Nakon tri sata sastančenja u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori sastanak se nastavio u Ministarstvu poljoprivrede", javila je reporterka te dodala kako preostaje vidjeti hoće li biti prosvjeda u Hrvatskoj.

"Da, nadam se da ćemo i mi pokazati određenu drskost i inat", kaže Lovković te ističe: "Moramo se sami truditi za naše interese". Dodao je i kako poljoprivrednike muče velika ulaganja, a mala dobit.

Europa planira nove direktive, preciznija kontrola tijeka poljoprivredne proizvodnje, na što se to točno odnosi, zanimalo je reporterku.

"Između ostalog, misli se na to da se moramo evidentirati kada ulazimo u traktor, šta ćemo vagati, moramo to uslikati telefonom, pisati dnevnike rada, kad smo počeli, što smo odradili, kad smo završili. Imam osjećaj kao da radim za neku veliku firmu, za nekog drugog vlasnika, a ne za sebe", ističe Lovković, koji je spreman izići na ulice.

"Imamo svoje određene slobode, i sami smo poduzetnici", kazao je.

Lovković se nada da će prosvjeda biti.

"Nadam se da će se ljudi odazvati. Ali stvar je u tome da svakoga boli financijski posljednje dvije godine", kazao je i dodao kako se radi o pitanju koje se tiče svih nas.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Aktualno Državni inspektorat o padu skele u Petrinjskoj: "Utvrđene su nepravilnosti, zabranjeno je obavljanje nekih radova" Pala skela u središtu Zagreba - 3 Pala skela u središtu Zagreba - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pala skela u središtu Zagreba - 2 Pala skela u središtu Zagreba - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pala skela u središtu Zagreba - 1 Pala skela u središtu Zagreba - 1 Foto: DNEVNIK.hr U Maksimirskoj se tijekom radova urušio zid U Maksimirskoj se tijekom radova urušio zid Foto: Goran Mehkek/Cropix +0 U Maksimirskoj se tijekom radova urušio zid Hrvatska Državni inspektorat o padu skele u Petrinjskoj: "Utvrđene su nepravilnosti, zabranjeno je obavljanje nekih radova" 1/5 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene