Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broje milijarde

Hoće li biti dovoljno - Grčića i Lalovca u Bruxellesu čeka težak zadatak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S tobama punim ušteda hrvatski su ministri otputovali u Bruxelles.

Potpredsjednik Branko Grčić i ministar Boris Lalovac u utorak će s povjerenikom Europske komisije za financije početi razgovore oko ušteda za 2015. godinu.

A problem je koliko štedjeti. Mnogo, prema novim pravilima Komisije ili manje kako žele Banski dvori, točnije, isto kao prošle godine. Razlike u uštedama nisu male, iznose i do dvije milijarde kuna.

Planove za hitne reforme i dodatne uštede za smanjivanje proračunskog manjka, ministri su odnijeli u Bruxelles. Ako Europska komisija ne bude zadovoljna, Hrvatskoj bi mogla uskratiti pristup EU fondovima.

Najcrnji scenarij trebao bi se izbjeći značajnijim rezovima u zdravstvu. Spajat će se i brojne agencije, gdje Vlada, baš kao i u javnim poduzećima najavljuje usklađivanje plaća s ostalim korisnicima proračuna. U Hrvatskim vodama spremni su na rezanje dijela plaća koje planiraju provesti u suradnji sa sindikatom.

Ekonomistica Vedrana Pribičević smatra da je na agencijama i javnim poduzećima moguće ostvariti uštede od oko dvije milijarde kuna, što od Hrvatske traži Europska komisija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GDJE VLADA MOŽE UŠTEDJETI? Veliki izazov za ministra financija Slika nije dostupna Rast BDP-a 'Hrvatska se ubrzano oporavlja, očekujemo još bolje rezultate'

Do 2 milijarde kuna ušteda ide sutra pred Bruxelles

'Ja bih se usudila reći da su ovo prve naznake pravih reformi. Smanjenjem troškova agencija se kasnije otvara mjesto da se smanje parafiskalni nameti kojima se te agencije zapravo financiraju', kazala je Pribičević.

U rezanje plaća u izbornoj godini oporba ne vjeruje. Kažu, na naplatu stiže Vladina neodlučnost.

'S obzirom na rezultate upravljanja zemljom, s obzirom na sve što je propušteno učiniti zadnjih tri i pol godine na što upozoravamo iz HDZ-a, mislim da bi njihova najbolja mjera bila da ukinu Državni zavod za statistiku', poručuje Domagoj Ivan Milošević.

Od ove godine stroža su europska pravila, pa u javni dug ulaze i Vladina jamstva poput onog za gradnju nove Zračne luke u Zagrebu. Ministar prometa svog je stranačkog kolegu na čelu Državnog zavoda za statistiku zbog toga optužio za šlamperaj, a ovaj mu danas odgovara.

'Pravila vrijede i za projekte javno-privatnog partnerstva. Važno je istaknuti da je cjelokupni rad Državnog zavoda za statistiku vezan za tu temu pod strogim nadzorom tijela Europske komisije', stoji u priopćenju DZS-a.

Tijela Komisije do svibnja će češljati planove koje im nosi Vlada i tada donijeti odluku o Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene