Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) priopćila je danas kako drži da je Vladin Prijedlog zakona o popisu birača, koji je uputila u saborsku proceduru, tek zamazivanje očiju javnosti te dobro poznati pokušaj stvaranja privida da je problem riješen.


"Koliko je Vlada zainteresirana za to da birački popisi budu transparentni, pokazuje činjenica da već više od pola godine ne odgovara na HNS-ov zahtjev za uvidom u popis birača", navodi HNS u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna GONG podsjeća građane da provjere popis birača Slika nije dostupna Upute za građane Zagreba o pregledu popisa birača

Navode da je "HNS službeni zahtjev Vladi uputio još u srpnju prošle godine, no odgovara, ni nakon nekoliko upućenih podsjetnika, nema".

"Posebno je indikativno da se premijer Sanader, nakon što je upozoren na taj problem, ispred delegacije liberala iz Europskog parlamenta obvezao popis dostaviti u najkraćem roku te da od tada u potpunosti ignorira sve HNS-ove dopise", navodi HNS u priopćenju.

Za HNS je popis birača temeljna informacija o političkom tržištu iz kojeg izvlače informacije koje su nužne za izborna i postizborna razdoblja, kako bi svaka stranka ili kandidat znao koliko je onih kojima se svojim porukama obraća. Od iznimne je važnosti da birački popisi doista budu javni i dostupni svima, a ne da se sve svodi na dosad uobičajenu mogućnost kontrole svakog pojedinca je li upisan, navodi HNS u priopćenju.

Navode da je "Vlada također odbila HNS-ov prijedlog kojim bi se obveza izdavanja ispisa iz biračkog popisa zakonski propisala, kao i obveza elektronskog umrežavanja i formiranje centralnog registra birača te kaznene odredbe u slučaju kršenja Zakona".

"Jasno je, dakle, kako Vlada namjerava riješiti problem biračkih popisa. Kao i većinu problema do sada - bez stvarne volje i ozbiljne namjere, s već uobičajenom "figom u džepu"", navodi u priopćenju HNS.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju