Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Provincijal Bosne Srebrene protiv odluke o neuvrštenju posavskih Hrvata na birački popis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mijo Džolan uputio je otvoreno pismo Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH, bosansko-hercegovačkoj, hrvatskoj, europskoj i svjetskoj javnosti, u kojemu oštro prosvjeduje zbog nedavne odluke SIP-a BiH da na biračke popise za općinske izbore u BiH, zakazane za 5. listopada ove godine, ne uvrsti 2048 hrvatskih prognanika iz Bosanske posavine, jer, po tumačenju SIP-a, nisu dostavili valjana uvjerenja o državljanstva BiH.

"Najnovije oduzimanje prava za 2048 Hrvata od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da ostvare to svoje pravo, kako god se formalno obrazlagalo proceduralnim i birokratskim razlozima, poraz je svih nas. Ovo govori zapravo o perverziji i zloći daytonske BiH, kratkoći pameti, zlobi i cinizmu birokrata i neodrživosti ove (daytonske) strukture koja, budući da je u temeljima trula, nije kadra podržavati dobro, pravdu i prosperitet pojedinca, društva i naroda u BiH", navodi se, uz ostalo, u pismu fra Mije Džolana čiji je sadržaj u utorak objavila Katolička tiskovna agencija (KTA).

Pročitajte i ovo Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Zabilježili nepravilnost Mostarski HDZ pozivao građane da se registriraju u njihovim prostorijama, Gong upozorio: "Obavijestili smo Povjerenstvo" Policija u BiH, ilustracija Incident kod Mostara Navijače Zrinjskog optužili da su pretukli četvoricu bošnjačkih mladića: Udarili im u auto i izgurali ih s ceste

Nedavnu odluku SIP-a BiH, kojom se uskraćuje pravo glasovanja za 2048 Hrvata, prognanih pretežito s područja Bosanskog Broda i Dervente, a trenutačno nastanjenih u Hrvatskoj, ranije su osudile sve hrvatske političke stranke u BiH tražeći da se takva odluka poništi. I većinska bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) izrazila je negodovanje zbog takve odluke SIP-a BiH. Prosvjedima se u ponedjeljak pridružilo i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

Reagirajući na brojne prosvjede, dužnosnici Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH izvijestili su kako će na izborima 5. listopada ove godine moći glasovati i oni Hrvati iz Bosanske posavine (2048) koji do tog roka izvade bosansko-hercegovačke osobne iskaznice. 


>> Upitna zakonitost općinskih izbora u BiH, Hrvatima uskraćeno pravo glasa?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene