Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trzavice u koaliciji

VIDEO HNS se obrušio na Vladin prijedlog Zakona o prekršajima: 'Pisali su ga pendrečari!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antidemokratski i antiliberalni - to su pridjevi kojima su saborski zastupnici HNS-a počastili Vladin prijedlog Zakona o prekršajima za koji tvrde da sužava prostor političkog nadmetanja. Štoviše, smatraju da su ga napisali 'pendrečari'!

Saborski zastupnici HNS-a Goran Beus Richembergh i Boris Blažeković usprotivili su se danas donošenju Vladina prijedloga Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ocjenjujući ga antidemokratskim i antiliberalnim jer se njime krše prava na privatnost, slobodu izražavanja i mišljenja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Sandra Benčić da ne bi postale dio sistema Benčić: "Jasenovac nije slučajnost. Pozivam građane da kažu ne politikama mržnje"

Štoviše, za Zakon koji dolazi iz MUP-a, na čelu kojeg je SDP-ovac Ranko Ostojić, Beus Richembergh tvrdi da je drakonski te da su ga pisali 'pendrečari'! Ipak, na početku svog govora, spomenuti je HNS-ovac rekao da ima informaciju kako su zakon napisali 'entuzijastični policajci' još tijekom ministarskog mandata Tomislava Karamarka te da mu je žao što je njegov, kako kaže, prijatelj Ranko Ostojić pustio zakon u takvom obliku u Sabor.

Beus Richembergh je na okruglom stolu u organizaciji Političke akademije i Mladih HNS-a rekao da to nije prvi slučaj da je predložen zakon na kojeg nisu utjecali.

HNS je, kazao je, već upozorio svog koalicijskog partnera da im je predloženi zakon neprihvatljiv i zatražio njegovo povlačenje iz saborske procedure. No, kako je dodao, netko je odlučio da se zakon "kiseli" u Hrvatskom saboru šest mjeseci i tako vrati na "nultu točku".

>> Vrdoljak na pitanje o Čačiću: 'HNS zna kuda ide'

Upozorio je da se predloženim zakonom rigorozno sankcioniraju uvrede, izražavanje osobnog mišljenja i javno kritiziranje službenih osoba i državnih institucija. "Time se sužava prostor političkoga nadmetanja, a uobičajena praksa kritike pretvara u prekršaj", zaključio je.

Voditelj Akademije i saborski zastupnik HNS-a Blažeković je predloženi zakon nazvao zakonom o ćudoređu. Smatra važnim da se zakon donese, ali u kontekstu povećanja, a ne smanjenja ljudskih sloboda.

Politički analitičar Davor Gjenero ocijenio je da predloženi zakon ne proizlazi iz društvenog konsenzusa i ne može podnijeti racionalnu i utemeljnu kritiku.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije smatra zabrinjavajućim što će po predloženom zakonu policija i sudovi imati diskrecijsko pravo ocjenjivanja oko onoga što se može smatrati prekršajem. Stoga je zaključila da će zakon koji bi trebao osigurati provođenje javnog reda i mira ići ne teret javnog izražavanja, bez čega se, smatra, ne može ostvariti funkcionalna demokracija.

"Ključni problem je što mi još nismo postigli konsenzus da smo svjetovna država i zbog toga nastaju problemi i oko ovakvih zakona", zaključila je Benčić.

Njezin kolega Gordan Bosanac upozorio je da se prema tom zakonu sudionike prosvjeda može novčano kazniti zbog prikazivanja simbola na javnom mjestu, protumači li netko da se time uznemiruje građane. No, problem je, kaže, što u Hrvatskoj u kojoj živi 4,5 milijuna ljudi, postoji čitav spektar stvari koje nekoga uznemiruju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene