Čelnici HNS-a poručili su u utorak kako očekuju da će prilikom odluke premijera Andreja Plenkovića o HNS-om zahtjevu za smjenom ministra uprave Lovrom Kuščevićem zbog afere s nekretninama prevladati zdrav razum, odbacivši tvrdnju da je riječ o ultimatumu. Oglasio se i Milorad Pupovac.

Galerija


Čelnik SDSS-a Milorad Popovac za Dnevnik Nove TV poručio je da Lovro Kuščević treba otići. ''Da napravi ono što bi svatko tko drži do javne uloge napravio, a to je da se povuče'', rekao je Pupovac.

Vezani članci Matija Posavec (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) HNS se priprema za novog šefa: Matija Posavec više nije najizgledniji kandidat za Vrdoljakova nasljednika? Darko Horvat (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Horvat ne sumnja u podršku HNS-a, a medijima poručio: ''Jednom čovjeku dajete više prostora nego što zaslužuje''

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izjavio je prije potpisivanja ugovora u Hrvatskim vodama za sanaciju klizišta da je Predsjedništvo HNS-a donijelo zaključak da predloži smjenu ministra Kuščevića i da apeliraju na zdrav razum.

"Siguran sam da će pobijediti zdrav razum", izjavio je Štromar odgovarajući na upite novinara što očekuje od sastanka s premijerom i što će biti ako HNS ispadne iz Vlade.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić kazao je da još nije utvrđen termin sastanka sa premijerom Plenkovićem ali da će danas ili sutra dobiti termin sastanka."Mi smo strpljivi i jedva čekamo taj sastanak", poručio je.

Batinić je pritom odbacio tvrdnju da je HNS postavio ultimatum naglasivši da su bili vrlo precizni i jasni koji su njihovi zahtjevi i koja je njihova inicijativa.

Na novinarski upit što će biti ako se ne ispune HNS-ovi zahtjevi li ako HNS ne bude više bio dio Vlade Batinić je odgovorio da je to hipotetsko pitanje i da će o tome govoriti nakon sastanka.

Dodao je kako nema informacije o tome je li premijer već razgovarao s Kuščevićem niti priprema li se njegova ostavka. "To mogu samo pretpostaviti , da su kao odgovoran premijer i ministar razgovarali", kazao je .

Međimurski župan Matija Posavec (HNS) ocijenio je kako je "jasno iz aviona" da Kuščević ne treba ostati ministar. "To je sad stvar zdravog razuma, logike i političke higijene i vjerujem da će biti zdravog razuma kod onih koji odlučuju da donesu jedinu ispravnu odluku", rekao je Posavec te i on odbacio da je riječ o ultimatumu.

"Ne mora nitko davati neki ultimatum, moramo konačno u hrvatskoj politici postaviti neke granice pristojnosti i granice moralnog i etičnog političkog rada", naglasio je.

Daju premijeru nekoliko dana

Ako premijer Plenković ne pristane na smjenu Kuščevića Posavec kaže da će o tome razgovarati "kada i ako premijer kaže ne".

Ponovio je da je stav HNS-a jasan da sve što se čita o Kuščeviću u medijima nije dobro. "Dajmo premijeru ovih nekoliko dana dok se ne vrati u Hrvatsku, a nakon toga ćemo razgovarati o tome", dodao je.

Na izjavu ministra gospodarstva Darka Horvata da ako želi postati nacionalni političar, mora se ostaviti paušalnih izjava koje mu mogu jako naštetititi, poput one da je HNS-u naštetila koalicija s HDZ-om, Posavec je odgovorio kako je jedno politika i političke stranke, a drugo vrijednosti.

"Ono kako ja živim i radim i kako se bavim politikom to je prije svega zaštita onih vrijednosti radi čega moramo vratiti povjerenje građana u politiku i političaru, a ovo sve što se događa s Kuščevićem nije dobar put za vraćanje vjere u politiku i političare", kazao je.

''Koalicija s HDZ-om štetila HNS-u''

Poručio je i kako on nikada nije skrivao da je koalicija s HDZ-om naštetila imidžu HNS-u i da je to jasno i dosljedno komunicirao.

Posavec se složio da sve afere utječu na kompletnu društvenu sliku, optimizam i na mišljenje ljudi i formiranje tog mišljenja. "Ova afera nije trebala biti afera, čim su se pojavile neke sumnje trebalo je sve raščistiti i donijeti odluku u pet minuta, a ne razvlačiti danima ili tjednima", rekao je Posavec i naglasio kako očekuje da se konačno "lupi šakom po stolu i kaže dosta".

"Ja sam uvijek za to da bez obzira tko god je u kojoj političkoj stranci i političkoj funkciji ako je bilo što učinio protuzakonito nema više za njega mjesta u visokoj politici. Točka" , zaključio je. (Hina)