Kako će u konačnici izgledati porezi od nove godine, čini se, još nije jasno. Nakon što su premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili četvrti dio porezne reforme, svoje prijedloge ima i HNS. Ti prijedlozi puno koštaju. Evo koliko.

Galerija


Poreznim promjenama u HNS-u nisu zadovoljni. Njihov dogradonačelnik Svete Nedelje javno od Vlade traži dodatne dvije milijarde kuna rasterećenja.

''S obzirom na to da je ministar i sam dodatno protegnuo prvotni paket o kojem se pričalo za još milijardu kuna, dakle prostora ima'', rekao je Davor Nađi, dogradonačelnik Svete Nedelje.

HNS predlaže da se uvede jedinstvena stopa poreza na dohodak od 20 posto, što bi povećalo plaće. Da se stopom od 20 posto oporezuje samo isplaćena dobit kako bi poduzetnicima više ostalo za investiranje. Također bi ukinuli plaćanje PDV-a na sav putnički prijevoz, bilo cestama, zrakom ili morem.

Upućeni ekonomski analitičari kažu nam da se ministar financija upravo smanjivanjem PDV-a ugostiteljima protegnuo najviše koliko ima prostora u proračunu. Ministar danas ne želi odgovarati HNS-u, baš kako je najavio još u petak.

Sjednica Sabora, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 5 Od porezne reforme koristi će imati i jedan saborski zastupnik. Evo za koliko će mu porasti plaća

No kako doznajemo, ministru se ne sviđa što mu koalicijski o partneri javno podmeću nogu, kritiziraju poteze i vrše pritisak. Zbog takvih poteza HNS nije omiljen partner u redovima HDZ-a još od afere ministra Kuščevića.

''Onog trenutka kada je Vlada izašla s poreznom reformom nije moguće da u istoj vladajućoj većini budu dva prijedloga porezne reforme. Vjerujem da će naši prijatelji iz HNS-a povući taj prijedlog, odnosno da ga neće uputiti u proceduru'', kaže Branko Bačić, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

Na HNS su ljutiti i drugi partneri, predsjednik HSLS-a poručio je da ne želi komentirati njihov predizborni program i reklamiranje. Dogradonačelnik Nađi tvrdi da nije tako.

''Predizborne stvari obično su one stvari kada se poduzetnicima i građanima uzima novac kroz poreze i onda se dijeli kroz različite subvencije. Ovo je suprotno. Ne bih se složio da to nije partnerski. Mi radimo u interesu poduzetnika i građana Republike Hrvatske'', dodaje Nađi.

On zasad ne odustaje. Kaže da će prijedlog prvo poslati na javnu raspravu pa pregovarati na koalicijskom sastanku te da je još daleko glasanje u Saboru. Iako je bilo napeto, HNS je ipak ostao u Vladi unatoč svađi oko Kuščevića, no evo već novih koalicijskih razmirica.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Nakon mukotrpne borbe: Požar kod Šibenika lokaliziran, vatra progutala 900 hektara