Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela istraga o uzrocima

Nakon mukotrpne borbe: Požar kod Šibenika lokaliziran, vatra progutala 900 hektara

Zagrebački vatrogasci kreću u pomoć (Foto: JVP Zagreb)
Zagrebački vatrogasci kreću u pomoć (Foto: JVP Zagreb) JVP Zagreb
Aktualno Galerija Zagrebački vatrogasci kreću u pomoć (Foto: JVP Zagreb) Zagrebački vatrogasci kreću u pomoć (Foto: JVP Zagreb) Foto: JVP Zagreb Jutro nakon požara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jutro nakon požara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jutro nakon požara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Jutro nakon požara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jutro nakon požara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Jutro nakon požara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Jutro nakon požara (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/7 >>
Situacija na požarištu kod Šibenika polako se smiruje. Evakuirani stanovnici vratili su se svojim kućama. Vatra je konačno pod kontrolom. U intervenciji na požarištu lakše su ozlijeđena četiri vatrogasca, ali nitko od njih nije životno ugrožen jer su sve ozljede lakše i svima je na vrijeme pružena liječnička pomoć. Očekivana kiša konačno je počela padati i sada pomaže gasiteljima koji su već jako umorni.Počela je i istraga o uzrocima požara.

18:27 Požar kod Šibenika je lokaliziran, a ukupno je opožareno 900 hektara 

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

12:45 - Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić izjavio je da policija već raspolaže nekim saznanjima vezanima uz potpalu najvećeg ovogodišnjeg požara kraj Dubrave kod Šibenika.

"Od jutros intenzivno radi služba kriminalističke policije koja istražuje uzroke požara", rekao je Kostanić dodavši kako je ljudski čimbenik kod požara na otvorenom prostoru itekako prisutan. Naglasio je kako je to većim dijelom nepažnja i dodao kako uvijek postoji mogućnost namjernog zapaljenja pa u tom smjeru ide istraga koja je upravo u tijeku.

Pročitajte i ovo Vatra je prijetila kućama (Foto: Dnevnik.hr) Požar kod Šibenika Opasno blizu kućama: "Vatra mi je došla na deset metara, mislio sam: Gotovo je, izgubit ću kuću, ali treba spašavati život"

Neka konkretna saznanja držimo za sebe, za našu službu, ali direktna obradba je počela, istaknuo je Kostanić.

Policija je, napomenuo je, 2017. godine od 40 požara za koje se sumnja da su namjerno potpaljenih riješila njih 20, lani su riješena sva četiri, a u 2019. godini već je šest kaznenih dijela dovođenja u opasnost imovine i života namjernim paljenjem vatre.

11:23 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je u nedjelju prije podne kako bi se požaru kod šibenske Dubrave možda mogao već proglasiti lokaliziranim, jer sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod nadzorom, a stanje na terenu je stabilno.

Tucaković je podsjetio kako su nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i stanovništva, jednim velikim zajedničkim radom, došli do rezultata. Pohvalio je županijskoga vatrogasnog zapovjendika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju.

"Iako je stanje već bilo pod nadzorom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega", rekao je Tucaković dodavši kako sada zapravo polako otpušta ljude i preustrojava snage na terenu.

Tucaković je jutros obišao teren s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji je također izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave i stanovništva koji su također dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od subote poslijepodne, potpomognuta jakim vjetrom koji je često mijenjao smjer.

Uz gasitelje profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi iz cijele Šibensko-kninske županije, na požarištu su i vatrogasci iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije te pripadnici Državnih interventnih postrojbi iz Splita, Zadra i Šibenika, uz pedesetak vojnika. Trenutno je na terenu između 170 i 180 gasitelja.

Tijekom noći bila su ozlijeđena četiri vatrogasca, jedan iz Splita, a ostali iz Šibensko-kninske županije. Riječ je ozljedama koljena, ruke, opekotinama lica i udisanju dima, koje su na sreću lakše.

10:58 - Kiša koja je počela padati olakšava posao gasiteljima. Povućen je veći dio pomoći koji je trebao doći s kontinenta. Sada još stižu u pomoć kolege iz Rijeke. Situacija više nije dramatična. Vatra je pod kontrolom, ali požar još nije lokaliziran.

9:15 - Na požarište kod Šibenika stigao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. ''Ono što možemo konstatirati je da je ovaj veliki požar uspješno riješen i prije kiše. Bilo bi bolje da je pala i ranije, ali pokazalo se da sve službe koje rade na intervencijama ovog tipa imaju visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti'', istaknuo je ministar Božinović koji dodaje kako ''ne možemo bježati od činjenice da su ekstremni vremenski uvjeti sve opasniji''.

No, uvjerava, kako ''razvijamo sustav'' kojim ćemo se nositi s njim.

Uzrok požara još nije poznat. ''Obzirom da je požar još aktivan policija prikuplja sve obavijesti i korisna saznanja s ciljem utvrđivanja uzroka'', kaže Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

9:00 - Vatrogasci premoreni od cjelonoćnog gašenja, pokušavaju predahnuti gdje i koliko stignu. Neki su samo kratko legli na asfalt. 

Aktualno Umorni heroji: Kratki predah nakon paklene noći u kojoj su spašavali ljude, kuće, životinje... +0 Jutro nakon požara (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Hrvatska Umorni heroji: Kratki predah nakon paklene noći u kojoj su spašavali ljude, kuće, životinje... 1/1 >>

8:55 - Prošao sam rat, ali ovo noćas je bilo strašno za vidjeti. Požar je bio velik, a prijetio je s dvije strane. Jedno vrijeme je stvarno bilo rizično. Vatrogasci su nadljudskim naporima sve spašavali. Pomagali su i mještani, čuvali su svoje kuće, ovce... Nismo spavali cijelu noć. Sad nas već pomalo hvata umor. Ali sreća da nitko nije stradao", rekao je Neven Mikulandra, zamjenik načelnika općine Bilice. 

Kaže da je jutros požar pod kontrolom, a počele je i padati kiša. Stanovnici su iz Bilica noćas evakuirani. Neki i dva puta.

"Prvo smo 10 ili 15 ljudi sklonili u školu u Bilicama. A onda se vatra približila i tom mjestu pa smo dvoje ili troje mještanina koji u međuvremenu nisu otišli kod rodbine prebacili u školu u Meterize", rekao je Mikulandra.

08:34 - ''Radi se na rubnim dijelovima požarišta, od jutra pomažu dva kanadera i 2 air-traktora, u pomoć stiže i 150 vatrogasaca iz sedam županija'', kaže Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, izvijestila je Sanja Jurišić reporterka Dnevnika Nove TV. Glavni vatrogasni zapovjednik potvrdio je da su četiti vatrogasca lakše ozlijeđena.

U osnovnoj školi Meterize bilo je evakuirano 25 mještana Lugovića i Dulibića koji su jutros otišli kućama. sada se na istom mjestu pripremaju ležajevi za vatrogasce.

Vojska je i dalje ne terenu kao ispomoć, a stižu i zamjenske snage iz zraka. Vatrogasci su već jako umorni, a kanaderi dogašavaju vatru.

''Zahvaćena je površina od 900 hektara. Autocesta je otvorena i trenutačno nema opsanosti za imovinu i ljude. Lakše su ozlijeđena četiri vatrogasca. Radi se o nagutavanju dimom, opeklinama na usnicama i ozljedi koljena'', rekao je Darko Dukić županijski vatrogasni zapovjednik.

Kako javlja Sanja Jurišić počela je padati kiša.

08:08 - "Bolje je nego noćas. Situacija je prihvatljivija na cijeloj dužini, a u pomoć su nam rano jutros došla dva kanadera i air traktor", rekao je Miroslav Bilušić, zamjenik zapovjednik JVP-a Šibenik. Cijelu noć vatrogasci su se borili sa požarom koji je prijetio i kućama u naseljima nedaleko od Šibenika. To im je bila, objašnjavaju glavna misija, obraniti objekte.

"Na to smo se fokusirali. Noćas samo branili kuće, ostalo smo ostavili za danas", govori Bilušić.

Kuće u ovom trenu nisu ugrožene, iako vatra i dalje promplamsava pa postoji mogućnost da neki krakovi krenu prema zaseocima. Vatrogascima bi mogla pomoći kiša.

"Velika je površina koju moramo braniti, gori na 900 do 1000 hektara", kaže Bilušić.

U pomoć šibenskim kolegama krenuli su i zagrebački vatrogasci. Rano jutros, uz sirene, iz postaje u Savskoj. 

 

 


 U noći na nedjelju buknuo je požar i na otoku Hvaru, kod Zaraća

"Tijekom noći gasilo ga je 50 vatrogasaca s 13 vozila. U 6:16 u pomoć nam je došao i kanader. S kopna je upućeno 60 vatrogasaca. Kanader je maloprije otišao, vjerojatno put Bilica, požar držimo pod kontrolom", rekao je glasnogovornik hvarskih vatrogasaca Cvjetko Mazalin za N1.

Da je situacija kod Šibenika bolja nego sinoć, potvrđuje i županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić. 

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

"Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

Upozorio je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

"To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja. (Hina/A.T.) 

  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene