Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''skandalozne izjave''

HND zgrožen naputkom predsjednice Republike novinarima da se ne povode za stranim medijima

Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr)
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je priopćilo da je zgroženo "skandaloznim izjavama" predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, "nedostojnima funkcije koju obnaša, u kojima na sramotan način daje naputak novinarkama i novinarima kako da rade svoj posao".

"Poruka hrvatske predsjednice našim kolegicama i kolegama: "Nemojte se povoditi za stranim medijima, koji rade ne znam u čijem interesu", osim što na vrlo ružan način i bez ikakvih argumenata optužuje naše inozemne kolege, novinarke i novinare u Hrvatskoj pokušava na vrlo perfidan način disciplinirati da svoj posao rade slijepo vjerujući samo jednoj strani, predstavnicima vlasti, a ne svojim kolegicama i kolegama, koje je praktički etiketirala kao neprijatelje Hrvatske", ističe HND.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rekorderi u Europi Za sve su krivi novinari: Pogledajte koliko je tužbi u Hrvatskoj protiv medija Hrvoje Zovko Po treći put Hrvoje Zovko ponovno izabran za predsjednika HND-a: "Hrvatska je rekorder u broju tužbi protiv novinara i medija"

Podsjećaju da su novinari od Predsjednice zatražili komentar na kritike koje stižu iz brojnih svjetskih medija na njezino priznanje u razgovoru za švicarsku televiziju da hrvatska policija prema migrantima koristi tehniku pushbackova služeći se pritom nasiljem. Nakon negativnih reakcija u zemlji i u inozemstvu predsjednica države grubo je optužila švicarsku televiziju.

"Predsjednica je na kraju izjave novinarima dala uputu: 'Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu', što nas sve podsjeća na devedesete godine 20. stoljeća, kad su pojedini novinari, apologeti tadašnje vlasti, javno govorili: 'Ako treba, lagat ću za Hrvatsku'", stoji u priopćenju.

HND poručuje da posao novinarki i novinara nije raditi u interesu bilo koje politike, nego u interesu javnosti.

"Naš je posao tragati za istinom ma kakva ona bila. Predsjednici Republike stoga savjetujemo da se bavim poslom koji zahtijeva funkcija na koju je izabrana i da ne dijeli lekcije novinarima", kažu u HND-u. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene