Britanski The Guardian objavio je članak koji su naslovili: "Hrvatska policija koristi nasilje kako bi potjerala migrante, priznala je Predsjednica".

Galerija


Ugledni britanski medij The Guardian u utorak je prenio dio intervjua koji je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala švicarskoj javnoj televiziji SRF.

Vezani članci Nasilje u obitelji,ilustracija Pijan godinama tukao suprugu, punicu i djecu: Natjerao ih da uđu u spavaću sobu i blokirao vrata krevetom da ne mogu izaći Dijete uz mobitel Kako djeca postaju žrtve na društvenim mrežama: "Ovako to krene, a onda slijede ucjene"

Pišu kako je predsjednica u intervjuu priznala da policija koristi nasilje kako bi potjerala migrante i da je pri odvraćanju migranata koji ilegalno uđu u Hrvatsku potrebno upotrijebiti "malo sile".

"Pričala sam s ministrom unutarnjih poslova, ravnateljem policije te policajcima na terenu i oni su me uvjerili da prilikom odvraćanja migranata nisu koristili prekomjernu silu. Naravno, malo sile je potrebno kada radite odvraćanje", rekla je predsjednica u intervjuu, prema pisanju The Guardiana.

Pišu i kako je zbog izjava na švicarskoj televiziji predsjednici pisao i Human Rights Watch te tražio da Hrvatska prekine tu praksu.

Human Rights Watch navodi kako je odvraćanje ljudi preko granice ilegalno prema međunarodnom pravu.

"Poricanje hrvatske nasilničke granične politike koje rade Zagreb i institucije Europske unije više nije održivo", rekla je Lydia Gall, viša istraživačica za Balkan i istočnu Europsku uniju pri Human Rights Watchu. "Hrvatski granični službenici loše su se ophodili prema stotinama, ako ne i tisućama, migranata i azilanata, i oni zaslužuju reparacije i pravdu."

Guardian navodi i kako su njihovi reporteri prošle godine boravili u Velikoj Kladuši i Bihaću i razgovarali s desecima muškaraca, koji su im se žalili na nasilje hrvatske policije.

"Žene i djeca kazali su da nisu bili fizički napadani, ali ipak je bilo nekih iznimki", piše Guardian i dodaje kako mnogi od njih kažu da im je policija uništila telefone i ukrala im novac prije nego što ih je vratila do granice s Bosnom i Hercegovinom.

Podsjetili su i na izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, koji je rekao da "Hrvatska ima najjaču graničnu policiju u ovom dijelu Europe", te naveli kako su institucije Europske unije zatvorile oči na praksu protjerivanja izbjeglica, jer je "pitanje zadržavanja migrantskih tokova politički komplicirano".

Reakcija iz Ureda Predsjednice

Na članak britanskog lista reagirala je Predsjednica. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija. Želim istaknuti kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća.

Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća. To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti.”

Đoković se jutros nakon svega oglasio na Facebooku: Spomenuo i detalj iz slavlja