Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novinara Domagoja Margetića napao je u utorak u ranim poslijepodnevnim satima, prvo verbalno, a onda i fizički, nepoznati muškarac na Kvaternikovom trgu u središtu Zagreba, izvijestilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND), podsjećajući da je Margetić već bio žrtva napada i prijetnji zbog kojih nitko nije odgovarao.


Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) zatražili su od policije da u što kraćem roku pronađe počinitelja te su upozorili da je taj, još jedan u nizu napada na novinare, dobrim dijelom posljedica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu i izostanka primjerene reakcije nadležnih institucija.

Vezani članci Slika nije dostupna Tramvajem do aerodroma: Bandić predstavio novi veliki projekt Slika nije dostupna Plenković oštro osudio napad na novinara, zatražio da mu se požeški gradonačelnik ispriča

Margetić je već bio žrtva napada i prijetnji, ali nitko do sada za to nije odgovarao.

Margetiću je, prema njegovoj telefonskoj izjavi danoj HND-u, prišao muškarac za kojeg je mislio da mu želi postaviti neko pitanje, ali mu je ovaj povikao da će ga "ušutkati", "nećeš ti meni više pisati" i druge prijetnje te ga je počeo tuči. Napadač, za kojega Margetić misli da bi mogao imati četrdesetak godina, ubrzo je pobjegao s mjesta napada.

Policija je na Margetićev poziv došla na mjesto događaja, a pozvana je i hitna medicinska služba.

U priopćenju iz HND-a stoji da je Domagoj Margetić novinar koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu te uređuje emisiju "Necenzurirano" na TV mreža. Krajem studenoga je na zidu u ulazu zgrade u kojoj stanuje netko napisao: "mrtav si, smeće novinarsko". Napadač koji ga je pretukao ispred njegove zgrade 2014. još uvijek nije pronađen.

"Tražimo od policije da u što kraćem roku pronađe počinitelja i eventualnog nalogodavca ovog napada, te da ih privede sudu. Sve dok se ne utvrdi stvarni motiv napada, smatrat ćemo da je riječ o fizičkom obračunavanju zbog Margetićeva novinarskog rada", izjavio je predsjednik HND-a Saša Leković.

"Upozoravamo i da je ovaj, još jedan u nizu napada na novinare dobrim dijelom posljedica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu, kao i izostanka primjerene reakcije nadležnih institucija. Na tu činjenicu HND već duže vrijeme neprekidno upozorava, pa je to učinio i na nedavno održanoj tematskoj sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u Hrvatskom saboru, ali je dio okupljenih političara odgovornost što ih se napada prebacio na novinare same", dodao je Leković, stoji u priopćenju. (Hina)