Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novinara Domagoja Margetića napao je u utorak u ranim poslijepodnevnim satima, prvo verbalno, a onda i fizički, nepoznati muškarac na Kvaternikovom trgu u središtu Zagreba, izvijestilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND), podsjećajući da je Margetić već bio žrtva napada i prijetnji zbog kojih nitko nije odgovarao.


Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) zatražili su od policije da u što kraćem roku pronađe počinitelja te su upozorili da je taj, još jedan u nizu napada na novinare, dobrim dijelom posljedica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu i izostanka primjerene reakcije nadležnih institucija.

Vezani članci Slika nije dostupna Plenković oštro osudio napad na novinara, zatražio da mu se požeški gradonačelnik ispriča Slika nije dostupna BRZA REAKCIJA POLICIJE Uhićen napadač na novinara Domagoja Margetića

Margetić je već bio žrtva napada i prijetnji, ali nitko do sada za to nije odgovarao.

Margetiću je, prema njegovoj telefonskoj izjavi danoj HND-u, prišao muškarac za kojeg je mislio da mu želi postaviti neko pitanje, ali mu je ovaj povikao da će ga "ušutkati", "nećeš ti meni više pisati" i druge prijetnje te ga je počeo tuči. Napadač, za kojega Margetić misli da bi mogao imati četrdesetak godina, ubrzo je pobjegao s mjesta napada.

Policija je na Margetićev poziv došla na mjesto događaja, a pozvana je i hitna medicinska služba.

U priopćenju iz HND-a stoji da je Domagoj Margetić novinar koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu te uređuje emisiju "Necenzurirano" na TV mreža. Krajem studenoga je na zidu u ulazu zgrade u kojoj stanuje netko napisao: "mrtav si, smeće novinarsko". Napadač koji ga je pretukao ispred njegove zgrade 2014. još uvijek nije pronađen.

"Tražimo od policije da u što kraćem roku pronađe počinitelja i eventualnog nalogodavca ovog napada, te da ih privede sudu. Sve dok se ne utvrdi stvarni motiv napada, smatrat ćemo da je riječ o fizičkom obračunavanju zbog Margetićeva novinarskog rada", izjavio je predsjednik HND-a Saša Leković.

"Upozoravamo i da je ovaj, još jedan u nizu napada na novinare dobrim dijelom posljedica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu, kao i izostanka primjerene reakcije nadležnih institucija. Na tu činjenicu HND već duže vrijeme neprekidno upozorava, pa je to učinio i na nedavno održanoj tematskoj sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u Hrvatskom saboru, ali je dio okupljenih političara odgovornost što ih se napada prebacio na novinare same", dodao je Leković, stoji u priopćenju. (Hina)