Obavijesti Pretražite Navigacija
oglasit će se sirene

Uzbuna u Rijeci, sve iz crvene zone evakuiraju na dva dana: Objavljeni detalji velike akcije

Ilustracija, protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata
Ilustracija, protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata Foto: Admir Buljubasic/Cropix
Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata uklonit će se u nedjelju iz riječke luke.

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke izvijestio je u utorak da će se zaostala protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata koja je nedavno otkrivena u riječkoj luci ukloniti iz luke i neutralizirati u nedjelju, 19. ožujka, a u to vrijeme će se evakuirati dio središta grada.

Mina će se ukloniti i neutralizirati tog dana ako budu povoljne vremenske prilike, a u protivnom će se akcija obaviti tjedan dana poslije, 26. ožujka.

O datumu akcije odlučit će se ovog četvrtka, 16. ožujka, i izvijestiti o tome građane Rijeke, naveli su iz gradskog stožera civilne zaštite.

Stožer poziva sve stanovnike Rijeke da se radi vlastite sigurnosti i provedbe te zahtjevne akcije u najkraćem roku pridržavaju uputa i preporuka.

Početak i kraj akcije označit će se zvučno sirenama opće opasnosti.

Taj plan podrazumijeva niz aktivnosti u koje će biti uključen Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka i mnoge druge službe.

Pročitajte i ovo Riječka luka krije se lokacija Uzbuna zbog opasnog otkrića: Središte Rijeke će potpuno evakuirati, obustavit će sav promet, čak i onaj zračni

Predstavnici riječkog Stožera civilne zaštite zbog sigurnosti dosad nisu otkrili točnu lokaciju mine ni o kojoj se vrsti radi. No, kako je ranije navedeno, do trenutka premještanja iz riječke luke i neutralizacije, nema opasnosti od aktiviranja. Mina se na morskom dnu, djelomično ukopana, nalazila proteklih gotovo 80 godina i sve dosad, unatoč brojnim pretraživanjima luke, nije bila uočena.

Evakuacija stanara

U uputama za građane navodi se da će se evakuirati stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti. Riječ je o ulicama oko Putničke obale, od trga Žabica i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i ulice Riva do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

Iz tog pojasa, nazvanog crvena zona, od subote, 18. ožujka, do nedjelje kasno poslijepodne ili navečer, kad se planira završiti akcija, evakuirat će se svi stanari te će se obustaviti sve gospodarske, ugostiteljske i druge aktivnosti, navodi Stožer. Autobusni kolodvor, stajališta taksija, kao i željeznički kolodvor, djelovat će na drugim lokacijama tijekom ta dva dana.

Za stanare koji ne mogu pronaći privremeni smještaj organizirat će se boravak i smještaj u Dvorani mladosti. Teško pokretnim stanarima i drugima kojima treba pomoć pri evakuaciji na raspolaganju će biti volonteri Crvenog križa Rijeka, a predviđena je i mogućnost prijevoza gradskim autobusima.

U crvenoj zoni, ali i na širem području središta Rijeke onemogućit će se sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet. U širem pojasu središta grada oko crvene zone, nazvanom žuta zona, ne preporučuje se boravak na otvorenom ni blizu staklenih površina. Stanarima se savjetuje da otvore prozore i vrata sa staklenim površinama.

U žutoj zoni dežurne će službe izlaziti na teren samo u slučaju hitnih intervencija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene