Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HHO: Dovođenje Žužića u lancima nepotrebno i neprimjereno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava najoštrije je danas osudio postupak dovođenja optuženika Hrvoja Žužića na Općinski sud u Karlovcu s lisicama na rukama i nogama, ocjenivši takvo dovođenje spektakularnim, nepotrebnim i neprimjerenim.

"Isto postupanje nije viđeno niti kod sprovođenja počinitelja znatno težih kaznenih djela, a izazvalo je opće zgražanje javnosti", stoji u priopćenju HHO-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HAK SAVJETUJE Kako montirati lance za snijeg: Pogledajte video, savjeti bi vam uskoro mogli zatrebati Ilustracija (Foto: Gettyimages) vozači, oprez! Od četvrtka novost na hrvatskim cestama, za nepoštivanje kazna čak 700 kuna

U toj udruzi tvrde da je postupak prema 23-godišnjem mladiću, optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, a jedna teško ranjena, protivan članku 3. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer je tim činom podvrgnut krajnje ponižavajućem postupanju, koliko god se teško ogriješio o zakon. 

>> Video: Hrvoje Žužić u lancima doveden na sud

Tim veći je razlog za naš prosvjed jer upravitelj zatvora u svom
priopćenju nije naveo nikakav opravdan razlog na kojem je temeljio svoju sigurnosnu procjenu, kaže se u priopćenju HHO-a.

Prema pisanju Večernjeg lista, upravitelj zagrebačkog zatvora
Tomislav Kralj je kazao da je Žužić imao lisice na nogama jer je takva bila sigurnosna procjena, no zašto je tako odlučeno nije objasnio, pravdajući se da je to službena tajna. Kazao je i da je i ranije bilo slučajeva da su se optuženici za prometne nesreće na sud dovodili u lancima.

Žužićev odvjetnik je, pak, nakon prvog ročišta na kojemu je njegov branjenik priznao krivnju i izrazio kajanje, izjavio da u svojoj praksi nikada nije vidio da se zbog prometne nesreće u sudnicu okrivljenik dovodi s lisicama i lancima oko ruku i nogu.

Hrvoje Žužić optužen je da je pijan i prebrzo vozeći 1. kolovoza u Velikoj Gorici izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginula
19-godišnja Ružica Pavić i teško ranjen 22-godišnji Hrvoje Matijašić.

Općinski sud u Karlovcu o privođenju Žužića u lancima 

Karlovački Općinski sud očitovao se o medijskim napisima i reakcijama udruga za ljudska prava o neprimjerenom vezivanju lancima Hrvoja Žužića, optuženog da je 1. kolovoza u Velikoj Gorici pijan izazvao prometnu nesreću sa smrtnom
posljedicom.

Sutkinja Elma Kaleb-Mamić procijenila je da nije bila ugrožena sigurnost samog pritvorenika ni ostalih osoba koje su bile u sudnici 7. studenoga, kada je pritvorenik iz zagrebačkoga zatvora priveden vezan lisičinama na rukama i lancima na nogama te je u sudnici pravosudnim policajcima naredila da mu ih skinu.

Glasnogovornica Općinskoga suda Nives Joha objasnila je da prema Pravilniku o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje pritvora dolaskom pritvorenika pred sudnicu prestaje primjena sigurnosne mjere vezivanja, osim u slučaju ako je ugrožena sigurnost samog pritvorenika ili drugih osoba.

Način na koji je pritvorenik doveden do same sudnice te iz nje
odveden natrag u zagrebački zatvor nije u ingerenciji tog suda ni sutkinje koja vodi predmetni kazneni postupak, nego zatvorske uprave, rekla je Nives Joha.

Općinski sud najavio je nastavak suđenja za 26. studenoga. Dokazni postupak koji je počeo 7. studenoga nastavit će se ispitivanjem prometnoga vještaka Ivana Bedenikovića i malodobnog svjedoka Hrvoja Ivankovića, konobara koji je, prema Žužićevu kazivanju, bio s njim u noćnom izlasku u Zagrebu te njegov suvozač na povratku u Veliku Goricu oko pet sati ujutro, kada se dogodila prometna nesreća.

Hrvatski helsinški odbor priopćio je danas da je postupak prema 23-godišnjemu Žužiću, optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, a jedna teško ranjena, protivan članku 3. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer je tim činom podvrgnut krajnje ponižavajućem postupku koliko god se teško ogriješio o zakon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene