Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon više od šest godina u petak bi trebalo doći do promjene na čelu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO).


Jedini kandidat za nasljednika Žarka Puhovskog za sada je Danijel Ivin koji treba prikupiti 15 od 29 glasova članova plenarnog skupa HHO-a.

Vezani članci Novac, ilustracija Mjesto koje nitko ne želi: Četvrti put objavljen poziv za izbor šefa povjerenstva, pogledajte uvjete Slika nije dostupna Danijel Ivin umjesto Puhovskog na čelu HHO-a

Izbor Ivina, jednog od utemeljitelja HHO-a 1993., mogao bi doći u pitanje zbog, kako piše tisak, kaznene prijave koja ga tereti za navodne malverzacije dok je bio na čelu Nadzornog odbora Geotehnike.

Predsjednik HHO-a Puhovski kazao je danas Hini da uoči plenarnog skupa HHO-a ima dogovoren sastanak u Državnom odvjetništvu na kojem bi trebao doznati što je s prijavom protiv Ivina.

No, bez obzira na ishod plenarnog skupa, na kojemu je moguće da još netko istakne kandidaturu za predsjednika HHO-a, Puhovski kaže da od petak više neće biti čelni čovjek HHO-a. 

Objasnio je da je moguć i izbor v. d. predsjednika te dodao da će se založiti da izbor novog predsjednika bude otvoren za javnost, što u pravilu nije slučaj s plenarnim skupovima HHO-a.

Puhovski je na čelu HHO-a u prosinca 2000. naslijedio Izeta
Aganovića, a u prosincu 2003. ponovno je izabran na tu dužnost.

HHO je član Međunarodne Helsinške federacije za ljudska prava sa sjedištem u Beču, a osnovan je radi zaštite i promicanje ljudskih i građanskih prava u skladu i na temelju načela Završnog akta Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji održane u Helsinkiju 1975.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju