Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danijel Ivin večeras je izabran za novog predsjednika Hrvatskoga Helsinškog odbora (HHO) pa je tako na čelnom mjestu te udruge za zaštitu ljudskih prava nakon gotovo sedam godina naslijedio Žarka Puhovskog.


Za Ivina, jednog od osnivača HHO-a, glasovalo je 15 od 29 članova te udruge, a izbornom plenumu nazočio je 21 član.

Vezani članci Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Predsjednik Studentskog zbora otkrio na što troše javni novac: Privatni tečaj, najnoviji mobiteli, aparat za kavu, zvučnici, laptopi od 22.000 kuna... Slika nije dostupna HHO bira novog predsjednika

Ivinova kandidatura na večerašnjem je skupu dovedena u pitanje zbog kaznene prijave koja ga tereti za navodne malverzacije dok je bio na čelu Nadzornog odbora Geotehnike.

Optužnica u tom slučaju još nije podignuta, a dosadašnji predsjednik Puhovski i potpredsjednik Veljko Miljević danas su se o tom slučaju informirali i kod glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića. 

No, Bajić je, kažu, tek rekao da odvjetništvo ima razloga nastaviti postupak iako još nije odlučilo hoće li podići optužnicu ili ne.

Ivin je pak kazao da je cijeli slučaj političke naravi. 

- To je politika, ne krivična stvar. No, ako skupe hrabrosti da podignu optužnicu, ja ću isti trenutak podnijeti ostavku, kazao je Ivin. 

Takvim riječima je zadovoljio prije izrečene zahtjeve više članova
HHO-a koji su isticali da osoba koja se suočila sa sumnjom da je počinila neko kažnjivo djelo, iako to ne podrazumijeva i krivnju, ne može obnašati takvu dužnost.

Novi je predsjednik izabran u ponovljenu glasovanju, jer mu je u
prvom nedostajao jedan glas. Nakon prvog izbornog kruga na sjednicu je došla još jedna članica, pa je Ivin dobio dostatan broj glasova.

Za potpredsjednika HHO-a izabran je akademik Vlatko Silobrčić, a za rizničara Dragomir Vojnić.

Za članove Izvršnog odbora izabrani su Goranka Lalić, Tatjana
Borjačenko-Grubiša, Žarko Puhovski i Veljko Miljević.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju