Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) večera su pronašli dvije poljske turistkinje, koje su se kasno popodne planinareći izgubile na Biokovu, izvijestio je Županijski centar 112 Split.


Naime, popodne oko 17,04 sati jedna od poljskih turistkinja mobitelom je nazvala Županijski centar 112 Split sa zamolbom za pomoć jer joj je prijateljica pala na Biokovu i zadobila udarac u glavu te nakratko izgubila svijest. 

Vezani članci HGSS traga za Poljakom na Biokovu - 2 Tragali za strancem na Biokovu, spasili osmero ljudi i uputili apel: "Koliko je puta potrebno moliti? I mi smo samo ljudi" Čekanje u kolonama na Nebesku šetnicu - 4 Ni sat vremena u koloni pred ulazom ni još toliko vožnje cestama nisu problem: Turisti imaju dobar razlog da stignu na Biokovo

Poljakinja je kazala da se nalaze negdje na planini Biokovo, na mjestu s kojeg misli da vidi Promajnu, no nije bila sigurna gdje se točno nalaze.

O tome je odmah obaviješten pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, HGSS -Stanica Makarska, te Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Po zahtjevu HGSS-a zatraženo je angažiranje helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) radi prevoza spašavatelja HGSS-a, te pretrage terena iz zraka.

Preko Županijskog centra 112 uspostavljen je telefonski kontakt spasilačkog tima u helikopteru s turistkinjom radi njihovog lociranja. U 19,05 sati spasioci su ih uspjeli locirati. Unesrećene su pronađene iznad kamenoloma u mjestu Bast, sjeveroistočno od Makarske na planini Biokovo.

Radi nemogućnosti izvlačenja helikopterom prema unesrećenima je upućena spašavateljska ekipa HGSS-a.

Oko 21 sat do poljskih turistkinja je stigla prva ekipa koja je pružila prvu pomoć unesrećenoj, a radi noćnih uvjeta i zahtjevnog terena izvlačenje poljskih turistkinja se odvija usporeno, izvijestio je Petar Škorić iz Županijskog centra 112 Split.