Kod Sinja je poginuo lovac od zaostale mine. U pomoć su odmah pristigle hitne službe, HGSS, pirotehničari, no muškarcu nije bilo spasa.

Galerija Mario Jurić, novinar Nove TV i Darko Gavrić-Čerčo, pročelnik HGSS Stanice Split Mario Jurić, novinar Nove TV Darko Gavrić-Čerčo, pročelnik HGSS Stanice Split +3 Tragedija na Dinari - 1

U nedjelju ujutro je zbog zaostale mine na sinjskom području poginuo lovac. Dojava o tragediji u 9:35 digla je odmah sve službe: policiju, HGSS i pirotehničare. Za jednog lovca nije bilo spasa, a drugi je pronađen promrzao.

Kako bi HGSS mogao pomoći unesrećenima, pomoć su im pružili pirotehničari koji su razminirali put. Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič razgovarao je s Darkom Gavrićem-Čerčom, pročelnikom HGSS Stanice Split. Kazao je da je svaka akcija slična ovoj riskantna i zahtjevna.

"Od samog početka akcije smo stupili u kontakt s Centrom za razminiravanje, Ravnateljstvom civilne zaštite i našim ljudima na terenu. To je potrajalo nekoliko sati, treba to sve biti sigurno. Kako ćemo pomoći nekome ako nismo mi sigurni?", pita se Gavrić-Čerčo koji je istaknuo da je nesretni lovac poginuo na dijelu gdje je bilo oznake minsko sumnjivog područja.

Ilustracija Prijatelji lovci su mislili da je živ: Muškarac smrtno stradao od mine

Zašto nije poslan helikopter u pomoć? Osim loših vremenskih uvjeta na Dinari, Gavrić-Čerčo je kazao da je drugi razlog i to što nisu bili sigurni da će se spašavatelj spustiti u metar blizine čovjeka kojeg su trebali izvući.

"Nismo htjeli dodatno riskirati, dovoljna je bila ova nesreća", zaključio je Gavrić-Čerčo.

Savjetovao je i lovcima, ali i planinarima da se dobro pripreme prije odlaska na sumnjiva područja i zatraže karte na kojima su iznačena sva područja za koja postoji sumnja o zaostalim minama.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju