Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide brže od očekivanog

Stotinjak spasilaca izvlači speleologa iz jame, van bi mogao već noćas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U najvećem jamskom sustavu u Hrvatskoj, Kita Gaćešina, dogodila se nesreća u kojoj je ozlijeđen jedan speleolog.

Prilikom istraživanja sustava na dubini od 500 metara, 29-godišnjem speleologu Marijanu Maroviću je po svemu sudeći, popustio 'spit' (klin) zbog čega je došlo do pada i ozljede. Speleolog je pao s vidine od pet metara. Pokrenuta je žurna akcija spašavanja HGSS-a, a radi što žurnijeg medicinskog zbrinjavanja, liječnica HGSS-a i prvi tim s opremom prebačeni su na otvor jame helikopterom iz Zagreba. Liječnica se spustila do ozlijeđenog speleologa gdje će ga medicinski stabilizirati i pripremiti za dugotrajan transport i izvlačenje.

Pročitajte i ovo Vinko Hrabar spasio dijete iz gorućeg automobila Spasili djete iz plamena Pronađen i drugi heroj, njegovo prezime sve govori: "Vidio sam žensku ruku okrenutu prema djetetu..." Spašeni speleolog Mark Dickey - 2 Nakon izvlačenja iz špilje Spašeni američki speleolog za Dnevnik Nove TV: "Hrvatski spasioci bili su izvanredni. To su ljudi u koje sam imao maksimalno povjerenje"

Ozlijeđeni speleolog ima velik hematom pokraj kralježnice, što ulazi u kategoriju težih ozljeda. No, nije u životnoj opasnosti, može micati ekstremitetima i komunikativan je.

>> Hrvatska ima novu najdulju jamu, dulju od Postojne

Radi se o vrlo složenom spašavanju za koje se procijenjivalo da će trajati i više dana jer se unesrećeni nalazi dosta duboko i daleko od izlaza jame, a postoje i neki suženi kanali koji će se proširivati miniranjem pomoću posebnih metaka kako bi se nosiljka s ozlijeđenim mogla provući. Ipak, operacija izvlačenja ide daleko brže od očekivanog i mogao bi biti na površini već noćas.

HGSS-ovci su započeli s transportom ozlijeđenog speleologa prema površini, te procjenjuju da bi ga iz jame mogli izvući noćas između 1 i 5 sati

Zbog složenosti ovakvih akcija spašavanja potrebno je angažirati veći broj spašavatelja, pa su prema jami upućeni spašavatelji iz više stanica HGSS-a, poglavito onih najbližih, dodaje se u pripćenju HGSS-a. Do večeri se na terenu očekuje oko 100 spašavatelja. Slična akcija u ovoj jami na području Crnopca u južnom dijelu Velebita odvijala se prošle i godine, kada je s dubine od 300 metara spašen bolesni spelolog. No sada se radi o još većoj dubini i udaljenosti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene