Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru u popodnevnom dijelu zasjedanja kritizirali su izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2009. jer smatraju da nema nikakvih pomaka u energetskom sektoru, a izrazili su i sumnju u neovisnost Agencije, dok su vladajući isticali da je HERA uspjela sustavno i učinkovito uspostaviti energetsko tržište.


Predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Danijel Žamboki je izvijestio da su ukupni prihodi u 2009., uglavnom iz naknade za obavljanje energetske djelatnosti, bili 26 milijuna kuna ili šest posto viši nego godinu prije, dok su rashodi bili 15,6 milijuna.

Vezani članci Nezaposlenost, ilustracija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Hrvatska po nezaposlenosti izjednačena s prosjekom EU-a, najbolja zemlja iznenadila unatoč golemoj krizi s koronom Slika nije dostupna Sabor: Izvješće o radu Hrvatske regulatorne agencije

'HERA je potpuno podbacila u dvije najvažnije zadaće: nadzoru tržišta i regulaciji cijena', ocijenio je SDP-ov zastupnik Davor Bernardić i upitao je li HERA doista nezavisno tijelo ili je pod utjecajem HEP-a. 'U izvješću nema ni cijelog niza štetnih ugovora vezanih uz HEP', naveo je Bernardić i upitao gdje je bila HERA kad se izvozila struja u mostarski TLM.

Dodao je kako oporba traži izričit demantij hrvatske Vlade da želi privatizirati HEP i tako riješiti financijske probleme te izrazio sumnju da je to dio koalicijskog sporazuma HDZ-a i HSS-a. Usprotivila mu se HSS-ova zastupnica Marijana Petir zamolivši da 'ne plaši građane s nečim što ne postoji'.

Zlatko Koračević (HNS) je pak ustvrdio kako HERA nije napravila ništa novo da poboljša sigurnost opskrbe plinom još od 2008., a sličan status quo je i kad je riječ o energetskim objektima. Iz redova oporbenih zastupnika bilo je i upita o opravdanosti postojanja HERA-e, no HDZ-ov zastupnik Davor Huška istaknuo je doprinos Agencije i u donošenju 'trećeg paketa' energetskih propisa u EU koji će se primjenjivati u Hrvatskoj od slijedeće godine.

Manje zamjerki zastupnici su imali na godišnji provedbeni plan statističkih aktivnosti Hrvatske 2010., kojim se predviđa za 286 statističkih istraživanja utrošiti 127 milijuna kuna. 'Važno je da su statistički podatci točni, pravodobni i cjeloviti kako bismo mogli planirati razvoj u bilo kojem društvenom sektoru', kazao je Miljenko Dorić (HNS). Zanimao se može li Državni zavod za statistiku koristiti podatke drugih institucija i jesu li imali poteškoća u dosadašnjim pripremama za popis stanovništva.

'Čini se da ćemo u 2011. imati dobar popis stanovništva i loš popis birača', ustvrdio je SDP-ov Arsen Bauk navodeći kako očigledno nije problem u statističarima nego u političarima. HDSSB-ov Boro Grubišić je upozorio da zbog starih zakona iz bivše Jugoslavnije na kojima se temelji reguliranje prebivališta i boravišta popis stanovništva neće biti vjerodostojan.

Odgovorila im je državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Ivana Mrkonjić rekavši kako su zatvaranjem poglavlja 'statistika' u pregovorima s EU, Državnom zavodu za statistiku priznati visoki profesionalni kriteriji i politička neovisnost, a dobili su, kaže, i pohvalu Eurostata. I HDZ-ova zastupnica Vesna Buterin podržala je izvještaj kojim će se hrvatska statistika uskladiti sa statistikom EU. (Hina)