Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sunce u domaćinstvu

HEP plaća struju vama, a ne vi njemu? Moguće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete li zamisliti da HEP struju plaća vama, a ne vi njemu? Zvuči iznenađujuće, ali i to je moguće.

To znaju oni koji u domaćinstvu koriste energiju vjetra i sunca. Perilicu obitelji Pichler pokreće sunčeva energija. Ljetne vrućine jedino odgovaraju solarnim ćelijama. 'Sad toliko proizvodimo da vraćamo struju u mrežu,' rekao je Goran Pichler. Skupa tehnologija, brza isplativost. Cijena kao dobar auto, 30.000 eura. 'Ovo za pet, šest godina vratite i imate tehnologiju koja zarađuje još barem 15 godina,' rekao je Goran. Kuća je ujedno i edukacijski centar, a sunce ne poznaje redukciju i poskupljenja. 'Na svijetu godišnje dozrači milijarda teravata sunčeve energije, a mi iskoristimo samo 20.000,' rekao je dr.sc. Damir Šljivac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Slika nije dostupna Netko mora platiti... Vlada i dalje ne daje odgovor: Tko će na kraju platiti skuplji plin, ako ne građani?

Interesa za biznis sa strujom nema uglavnom zbog neznanja. Višak struje dužan je kupiti HEP i to po daleko većoj cijeni od one po kojoj vi plaćate HEP-u. 'Vi dobijete od države tri kune i 40 lipa, a primjerice elektrana dobije samo 20 lipa,' dodaje Šljivac. Energija vjetra i sunca je najjeftinija, potiču je i Hrvatska i Europa, i ono što je najvažnije, ima sigurnog kupca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene