Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za dnevnik nove tv

Dim slovenskih požara stigao i u Hrvatsku, stručnjakinja o opasnosti koja može zaprijetiti: "Izdana su upozorenja, svakako bi trebalo..."

Požar iz Slovenije ima utjecaja i na Istru i na Kvarner - za taj je dio inače zbog toplinskog vala izdano crveno upozorenje. Prijete li ti požari i nama, ali i kako se zaštititi od toplinskog vala, saznala je novinarka Katarina Jusić za Dnevnik Nove TV.

Požari koji posljednjih nekoliko dana haraju Slovenijom imaju utjecaja i na naše krajeve, konkretno na Istru i Kvarner. Prijete li nam oni, i kakve posljedice na zdravlje ostavljaju požari i toplinski val, saznala je novinarka Katarina Jusić razgovarajući s voditeljicom socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Helenom Glibotić Kresinom.

Slovenski požari ne bi trebali prijetiti Hrvatskoj. "Prema posljednjim informacijama od istarskih vatrogasaca, požar kao požar Hrvatskoj ne prijeti, ali probleme stvara dim koji dolazi iz slovenije sve do Buzeta i Labina. Toplinski val ne ide situaciji na ruku", rekla je Jusić. 

"Koliko je za zdravlje opasan dim koji dolazi skroz do istočne obale Istre, izdana su i upozorenja za kronične bolesnike?", upitala je gošću. "Tako je, poglavito za one koji boluju od respiratornih ili srčano-žilnih bolesti, oni bi svakako trebali ostati kod kuće", rekla je Glibotić Kresina.

Zašto je dim opasan?

Objasnila je i zašto su izdana upozorenja za kronične bolesnike. "Dim sadrži povećane koncentracije ugljičnog dioksida i ugljičnog monoksida, koji otežavaju vezivanje kisika u krvi i opskrbu organa kisikom, pa kronični bolesnici mogu doživjeti pogoršanja kliničke slike", objasnila je Glibotić Kresina.

Međutim, upozorenja se ne odnose samo na kronične bolesnike. "Ovo vrijedi i za ostale stanovnike. Zbog raznih kemijskih supstanci koje dim sadrži, i oni mogu nakon izlaganja dimu osjetiti simptome poput pojačanog kašlja, pojave sluzi, bronhospazma...U svakom slučaju - ostanite kod kuće", rekla je.

Pročitajte i ovo Crveno upozorenje DHMZ-a za petak Temperature danas do 37 Pakao pred nama: U Hrvatsku stigao toplinski val, DHMZ objavio koja regija je prva na udaru

Osim dima, problem predstavlja i najtopliji dio toplinskog udara koji tek dolazi. "Ono što već čujemo iz niza savjeta jest da treba ostati doma, ne izlaziti iz kuće. To vrijedi za sve, a posebno za malu djecu, trudnice, starije pacijente i kronične bolesnike", rekla je Glibotić Kresina.

"Dakle, ostati doma u klimatiziranom prostoru, i paziti da razlika u temperaturi ne bude veća od pet do sedam stupnjeva. Piti puno tekućine, stalno pijuckati vodu ili limunadu i izbjegavati kofein, odnosno kavu. Ukoliko se i izlazi iz kuće, obavezno nositi pokrivala za glavu i uvijek nositi bočicu vode sa sobom", rekla je.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene